Прочитај ми чланак

УПОКОЈЕНИ ГЛАСАЈУ: Преминуо као беба пре 18 година, а уписан у БИРАЧКИ СПИСАК!

0

Ужичанка М.Д.С. била је шокирана када од градске управе добила решење о томе да је њен син, који је преминуо давне 2005. године, ове године уписан у бирачки списак Ужица.

Њен син В. Д. је преминуо 23 дана након рођења, пре 18 година. Пре неколико дана, када је добила решење да је, „по основу пунолетства“, уписан у бирачки списак, била је емотивно и психички сломљена, пише Данас.

„Почетком октобра добила сам то решење на кућну адресу. Био је то велики шок. Морала сам да одем код психијатра који ми је дао терапију, али и даље се врло лоше осећам“, прича.

У кратком разговору за Данас је навела да је „била у градској управи Ужица да тражи извод из књиге умрлих, али су јој рекли да га немају“.

„Тражила сам извод из матичне књиге рођених и у њему пише да је моје дете преминуло 7. октобра 2005. године у Београду“, додаје саговорница Данаса.

Беба је рођена у ужичком породилишту 14. септембра 2005. године. Два дана након тога, због тешких и урођених здравствених проблема, упућена је на лечење у Београд, где је касније преминула и где су кремирани посмртни остаци. У напоменама извода из матичне књиге рођених, који је мајци, 6. октобра ове године, издала Матична служба Града Ужица, у који је Данас имао увид, пише да је дете, „према изводу умрлих Општине Савски венац, број 6235/05, умрло 07. 10. 2005. годне у Београду“.

Осим лекарске помоћи, ова Ужичанка је затражила помоћ од локалног Удружења грађана Слога.

Градска власт је, истиче за Данас председник тог удружења Глишо Видовић, „имала увид у то да је В. Д. преминуо 2005. године, јер је то наведено на дну извода из матичне књиге рођених“.

„У настојању да повећају бирачко тело, надлежни у градској управи не воде рачуна да ће тиме повредити најближе чланове породице који су своје најмилије испратили на онај свет“, навео је Видовић.

У Градској управи тврде да је цео случај последица „бирократског пропуста“. Дете је, кажу, преминуло на општини Савски венац, а у књигу умрлих није уписано под својим именом и презименом, већ као „мушко дете“.

На подсећање да је у изводу из матичне књиге рођених у Ужицу уписано да је дете приминуло 7. октобра 2005. године, објашњавају да „нису имали извод из књиге умрлих, који се може прибавити само у Општини Савски венац“, наводи Данас.

„Догодио се пропуст јер, приликом уписа у бирачки списак, није узето у обзир то што је у изводу из матичне књиге рођених наведено да је дете преминуло. То је сада исправљено и убудуће ћемо водити рачуна да се такве ствари не понове“, поручују из градске управе.