Прочитај ми чланак

УОЧИ ДОЛАСКА ПУТИНА У СРБИЈУ: Потпреседник САД позвао телефоном Вучића

0

aleksandar-vucic-vlada-srbije-proverava-ministri-1344111629-193977

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је вечерас телефоном са потпредседником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом, који је изразио пошšтовање и подрšшку Америке за реформе које је Србија почела да спроводи.

Потпредседник САД позвао је телефоном премијера Србије Вучића, а у дугом отвореном разговору, Бајден је са  Вучићем размотрио билатералне америчко-српске односе, како политичке, тако и економске, саопштено је из Вучићевог кабинета.

Бајден је изразио задовољство и подрšшку Америке за поступке које је влада Србија почела да спроводи, изразивšши став да ће бити фактор стабилности у целом региону Западног Балкана, пренео је РТС.

Премијер Вучић рекао је да је Србија посвећена свом европском путу и да ће приступити тешšким економским реформама, са циљем да буде успешšна и модерна земља, по западним стандардима.

Потпредседник Бајден и председник Владе Вучић разменили су миšшљења и о глобалним политичким и економским токовима, наводи се у саопшšтењу.

Истим поводом, огласила се и Бела кућа, која је саопштила да је потпредседник Бајден у телефонском разговору честитао премијеру Вучићу на његовој усредсређености на економске реформе и побољшање пословне климе за стране инвеститоре у Србији.

Како је наведено у истом саопштењу, двојица званичника разговарали су о начинима за јачање билатералне сарадње у политичким и економским сферама, као и о регионалној политичкој динамици у југоисточној Европи.

Karen Donfridf
Донфрид: САД подржавају политику владе и премијера Србије

Бивша саветница америчког председника Барака Обаме, која је сада председница Немачког Маршаловог фонда у САД Карен Донфрид изјавила је да америчке власти подржавају то што српски премијер ради и да ће то наставити и убудуће.

„Влада Сједињених Америчких Држава снажно подржава одлуку Србије да настави евроатлантски пут и посвећеност премијера Александра Вучића и његове владе да изврше реформе које су услов за то чланство, рекла је Донфрид за лист „Данас“.

Према њеним речима, Влада Србије и премијер Александар Вучић посвећени су томе да Србија постане чланица ЕУ и напорима да изврше реформе које су услов за то чланство.

Она је, као још један показатељ посвећености Србије евроатлантском путу, навела и то што је српски министар одбране Братислав Гашић учествовао на самиту НАТО-а у Велсу.

На питање да ли САД могу да утичу на убрзање процеса европских интеграција Србије и како, Донфридова је одговорила да, иако нису чланица ЕУ, САД посматрају процес проширења Уније и имају разумевања за то да постоје озбиљни проблеми у преговорима.

„Постоји много обавеза које земље које приступају ЕУ имају да изврше, да прилагоде законодавство, изврше реформе, али читав тај процес је добар за земље кандидате. Сам тај процес Србију чини снажнијом државом. Посматрајући из угла САД, није битно колико ће се брзо ући у ЕУ, већ колико се озбиљно приступа процесу, јер је то добро за Србију“, рекла је Донфридова.

По питању става Србије који се тиче ситуације у Украјини, Донфридова је рекла да с једне стране разуме да Србија има значајне односе са Русијом и да покушава да балансира у тој причи, али да се, с друге стране, не слаже са тим да је Србија неутрална по том питању.

„Премијер Србије је, наиме, рекао да подржава територијални интегритет Украјине, да види Крим као саставни део Украјине, тако да мислим да је то јасан став да поштује оно што међународно право проповеда поводом украјинске ситуације. Што се тиче тога што Србија оклева да уведе санкције Русији, ја знам да су неки из ЕУ тражили од српских власти да се то уради и биће занимљиво видети како ће се Србија надаље поставити према том питању“, оценила је она.

Донфридова је додала да јој је тешко да замисли како би ЕУ могла да натера Србију да усклади своју спољну политику с њом, али да очекује да ће се то променити „када Србија за четири, пет година буде ближа чланству ЕУ“.

„То ће делимично значити да је Србија спремна да буде део Уније, у којој ће имати економске и политичке бенефиције, а што ће значити и да ће постати део једног система вредности“, оценила је она.

(Танјуг, Данас)