Прочитај ми чланак

Уместо на Космет, српскe специјалцe шаљу у Сомалију

0
Specijalci-Atalanta-1

Вежба „Пират 01” на ушћу уочи одласка на Индијски океан (Фото Војска Србије)

Дванаесточлани тим специјалаца почетком децембра биће ангажован на заштити поморског саобраћаја у мисији Европске уније „Аталанта”, покренутој због сузбијања пиратства уз обале Сомалије.

Ова земља разорена је вишегодишњим ратом, а последица таквог урушавања државних институција јесте масовно пиратство на том делу Индијског океана, отимање бродова и чланова посаде и изнуђивање откупа да би бродови били враћени, а посада пуштена на слободу.

Тим специјалаца Војске Србије прошао је кроз обуку у Грчкој и Француској, а недавно је изведена завршна вежба „Пират 01” на бродовима Речне флотиле на ушћу у Београду. Они ће у децембру отпутовати у Џибути, у тамошњу базу француске војске.

Амбасадор Француске у Србији Франсоа-Гзавије Денио изјавио је на комеморативној церемонији поводом Дана примирја да су Србија и Француска у Првом светском рату успоставиле братство по оружју.

– Готово 100 година после прве заједничке акције, данашњи француски и српски војници ће додати још једну нову епизоду француско-српском братству по оружју, овог пута кроз војну мисију ЕУ у Џибутију – рекао је амбасадор Денио.

Специјалци Војске Србије – командант овог тима је припадник „Кобри” а сви остали су из Специјалне бригаде – из Џибутија ће бити пребачени на брод „Каролина скан” који плови под заставом Антигве и Барбуде, карипске острвске државе, а изнајмљен је за потребе Светског програма за храну.

Tим за заштиту брода чини 12 људи, а то су командир, доктор и 10 подофицира, од којих су двојица санитетски техничари који ће истовремено обављати и све друге војничке дужности на заштити брода. Наредних месеци припадници Војске Србије биће наоружана пратња брода који ће упловљавати у луке Танзаније, Кеније, Сомалије и Џибутија, са овлашћењем да у случају опасности по брод употребе ватрено оружје.

– Процедуре су јасне, зна се на којим дистанцама се издају упозорења сумњивим пловилима, прво упозорење се издаје у тренутку када приђу броду на три наутичке миље. Ако се оглуше на три упозорења, паљба на њих се отвара у тренутку када приђу на 400 метара – објашњава један припадник овог тима.

На обуци су упознати са тактиком сомалских пирата, па чак и са једним њиховим „скифом”, брзим чамцем, опремљеним аутомобилским „тојотиним” мотором од самих пирата, а који је заплењен и сада служи за обуку у Грчкој.

– У француској бази у Лоријену, на атлантској обали, увежбавали смо процедуре, а у бази НАТО-а „Сауда” на Криту, обучавани смо за конкретне задатке као што су укрцавање на брод на отвореном мору, претрес малих чамаца, али и контрола већих бродова и транспортних контејнера – каже члан тима специјалаца.

Полазници обуке на Криту, иако су домаћини знали да је реч о специјалцима, пре почетка увежбавања су морали да на посебним тестовима увере инструкторе у своју физичку припремљеност. Обучавани су у тактичком кретању по броду и решавању евентуалних талачких ситуација, специјални торањ послужио је за симулацију искрцавања из хеликоптера на брод са висине од 12 метара. На обуци је коришћено вежбовно лично наоружање са обележавајућом муницијом.

У Министарству одбране кажу да се процене безбедносних ризика раде за све мисије у којима учествују припадници Војске Србије и да се у том погледу операцији „Аталанта” посвећује посебна пажња.

– Наши људи се припремају да буквално буду у ситуацији која је веома приближна борбеној, и то их чека у Аденском заливу, у водама Индијског океана. Иначе, ми већ имамо четворицу официра у овој мисији, тројицу у Оперативној команди у Лондону и једног у Команди снага на холандском броду „Јохан де Вит” и они ће практично дочекати наш тим који ће у првој недељи децембра отпочети мисију на броду „Каролина скан” – кажу у Министарству одбране.

(Политика)