Прочитај ми чланак

Укинута листа ДЈБ у Новом Саду због шест минута кашњења

0

Група грађана Доста је било, која је претходне четири године учествовала у раду локалног парламента, неће моћи да учествује на изборима у Новом Саду јер су жалбу поднели са шест минута закашњења.

Одлука Управног суда да одбаци жалбу Доста је било на решење којим се поништава њихова Изборна листа „Суверенисти“ је коначна и тиме је стављена тачка на дилему да ли ће ДЈБ моћи да учествује на локалним изборима пише 021.

Градска изборна комисија претходно је била одбила је жалбу једног бирача на листу „Суверенисти“, па је о свему одлучивао суд. Наиме, један гласач поднео је жалбу јер је као циљ формирања Групе грађана „Доста је било – Саша Радуловић“, наведено предлагање кандидатата за одборнике у „Скупштини општине Нови Сад“, која не постоји, као и зато што су овереним изјавама грађани подржали Изборну листу Суверенисти (без наводника), што је у супротности са називом Изборне листе „Суверенисти“ (са наводницима).

Ова група грађана је имала рок од 24 сата да поднесу жалбу на решење којим се укида њихова листа. ДЈБ је жалбу поднео, али не у законском року. Закаснили су шест минута.

Како се наводи у новом решењу Управног суда, овлашћено лице ДЈБ је решење примило 12. јуна у 23:52 часова, док је жалба у Управном суду примљена 13. јуна, у 23:58 часова, шест минута након истека законског рока.

У Доста је било су укидање њихове листе назвали „силовањем права које превазилази границе замисливог“.

– Не постоји ни теоријска могућност да се овакво решење донесе без конкретне и директне намере да се извршењем кривичног дела кршења закона од стране судије како би се ‘Доста је било’ спречило да учествује на градским изборима у Новом Саду, јасно је шта је намера – навели су у ДЈБ.

Подсетимо, ДЈБ је на локалним изборима 2016. годин освојио више од 16.800 гласова, што је био други најбољи резултат у Новом Саду, одмах иза СНС. Током 2019. године, како је показало, одборници ДЈБ, уз одборнике Српске радикалне странке, били су најактивнији у скупштинским заседањима.