Прочитај ми чланак

УЈЕДИЊЕНА СРБИЈА: Опозиција у Београду освојила више од 50 одсто, бранићемо победу

0

Грађани Београда су у потпуно нерегуларним изборним условима показали да су за промену власти у Београду. Записници са випше од 90 одсто бирачких места јасно показују да су опозиционе странке у Београду добиле преко 50 одсто гласова, пише у саопштењу коалиције Уједињена Србија након данашњег састанка.

„На скоро свим бирачким местима вођени су паралелни бирачки спискови, а када је на једном бирачком месту председник Покрета слободних градана то уочио, пребијен је од стране хулигана. Током дана вршена је куповина гласова, што је доказано и снимцима који су објављени, као и гласање великог броја фиктивно уписаних бирача. Гласања неких од њих су и документована“, наводи Уједињена Србија.

Како додају, у послеподневним сатима су чланови бирачких одбора који су одређени од стране режима, намерно успоравали процес гласања, како би што више грађана одустало од намере да гласају.

„И поред тога, огроман број Београђана је стрпљиво стајао у редовима, тако да је на преко 27 одсто бирачких места у 20 сати забележен велики број људи који су чекали да гласају, што је податак који је саопштила и невладина организација Црта. На чак 12 одсто им то није било омогућено. Да ствар буде гора, док је гласање још увек трајало Републичка изборна комисија је изашла са првим резултатима председничких избора по којима је Александар Вучић добио 72 одсто гласова“, пише у саопштењу Уједињене Србије, а затим се закључује:

„Све ове чињенице директно су угрозиле већ угрожен легитимитет и легалитет бирачког процеса у Београду и довеле до тога да владајуће странке остваре бољи резултат од стварног, што им је омогућило да дођу до минималне одборничке већине. Одлучни да бранимо сваки глас у Београду и целој Србији искористићемо сва правна и политичка средства да заштитимо вољу народа исказану у овим нерегуларним условима“.