Прочитај ми чланак

УГЉАНИН: Брутална агресија на Бошњаке; то је масло Срба да будемо Турци

0

sulejman ugljanin
Као што се и очекивало, велику буру и оштре реакције у Санџаку изазвао је позив Удружења Турака у Србији, чији је председник Aлија Aљо Шаховић, Бошњацима у Санџаку и другим деловима Србије да се изјасне као Турци како би се што пре у Србији регистровала Турска национална заједница, а потом и Турски национални савет.

Шаховић: Напади на Турску

Покретач иницијативе Aлија Шаховић на оптужбе одговара „да су то напади на Турску“. Он подсећа да у Србији живи неколико хиљада припадника турског народа и да их је највише у Санџаку и Прешевској долини.

Први је оштро реаговао председник Бошњачког националног већа и лидер СДA Сулејман Угљанин. Он тврди да се ради „о српском маслу“ иза кога стоје „СAНУ, СПЦ, безбедносне структуре и националисти из Београда“.

Бошњачка културна заједница муфтије Муамера Зукорлића је „запрепашћена позивом да се Бошњаци изјашњавају као Турци“.

– Ово је преседан у међунационалним односима и савременој историји. Овај чин сматрамо бруталном агресијом на биће и идентитет бошњачког народа у целини, посебно у Санџаку – истиче се у саопштењу те заједнице и позивају Бошњаци да одбаце овај, како наглашавају, асимилаторски и понижавајући пројекат.

Члан БНВ-а и професор на Државном универзитету Реџеп Шкријељ каже да деценијама брани бошњаштво, али да неки у Санџаку ипак имају право да се изјасне као Турци.

Након што је дан раније „Блицу“ изјавио „да постоје основе да се Санџаклије декларишу као Турци“ и да су његови синови уписани као Турци, др Шкријељ се нашао на удару бошњачких портала, па је јуче издао саопштење у коме истиче да „није добро схваћен и да није тако мислио“.

Извор: Вести онлине