Прочитај ми чланак

РАЗГОВОР НИКОЛИЋ – ЈОСИПОВИЋ: У уџбеницима су Срби окупатори и четници

0

josipovi__nikoli__607013S1

Од данас су односи Србије и Хрватске добили нову димензију – димензију сталног дијалога и решавања отворених питања, порука је након састанка двојице председника, Томислава Николића и Иве Јосиповића, на коме је највише било речи управо о проблемима који оптерећују односе две државе.

Ко је све преговарао

У делегацији Србије су, поред председника Николића, и министар правде Никола Селаковић, министар спољних послова Иван Мркић, амбасадор Србије у Хрватској Станимир Вукићевић и саветници председника: Марко Ђурић, Оливер Антић, Предраг Микић и Станислава Пак Станковић.
У делегацији Хрватске поред Јосиповића је министар бранитеља Предраг Матић, заменик министра спољних и европских послова Јошко Клисовић, амбасадор Хрватске у Србији Гордан Маркотић и саветници: за спољне послове Романа Влахутин, за европске послове Мирјана Младинео, за унутрашњу политику Синиша Таталовић, за привреду Тамара Обрадовић Мазал.
Председник Хрватске присуствовао је синоћ српској премијери опере академика Исидоре Жебељан „Две главе и девојка“ у Југословенском драмском позоришту у оквиру 45. Бемуса.

Николић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да и он и његов хрватски колега дају пуну подршку владама у решавању отворених питања, унапређењу билатералне и економске сарадње истичући да је Србији стало до отопљавања односа пре свега због српске мањине у Хрватској.

Председник Србије је као највеће проблеме у односима две земље навео пре свега немогућност уживања права на употребу српског језика и писма, честе случајеве угрожавања безбедности, третирање Срба као окупатора и четника у уџбеницима…

„Желимо отворени и конструктивни дијалог… Уверен сам да смо направили искорак ка побољшању односа Србије и Хрватске“, поручио је Николић.

Хрватски председник је истакао да је направљен напредак у бројним сегментима и да то показује да Србија и Хрватска могу боље, али је такође навео низ проблема у односима две земље, нагласивши да је ипак најважније да се реши питање несталих.

„То је врхунски проблем, морални и правни“, рекао је Јосиповић наводећи да је решавања тог питања претпоставка коначног и пуног сређивања односа две државе.

Он је рекао и да су две владе застале код решавања питања граница, поменувши да уколико се тај проблем не буде могао решити треба користити искуство које је Хрватска имала са Словенијом где је употребљен механизам међународног права.

Јосиповић је додао и да Хрватска није задовољна начином на који се разрешава питање сукцесије. Он је навео и да постоје слични проблеми онима које је поменуо председник Србије када је реч о хрватској мањини у Србији, али и указао на заједнички проблем избеглица…

„Међутим, осим што смо се потужили један другом за оно што нас тишти, можемо бити задовољни јер је направљен напредак у бројним сегментима, што је знак оптимизма да и Срибја и Хрватска могу боље“, казао је Јосиповић, који се данас први пут званично састао са Николићем.

Јосиповић је изјавио да хрватска влада још није донела дефинитивну одлуку о томе да неће повући тужбу за геноцид против Србије пред Међународним судом правде, док је председник Србије Томислав Николић поручио да би повлачење тужби успоставило потпуни мир између две државе.

„С хрватске стране се очекују још неке ствари пре коначне одлуке“, рекао је Јосиповић, одговарајући на питања новинара.

Николић је претходно у обраћању новинарима током конференције у једном тренутку рекао да је Хрватска одустала од тужбе за геноцид.

„Ако тужба опстане морамо рећи да смо имали и тежих догађаја међу нашим државама и народима и морамо с тиме живети“, рекао је Јосиповић, признајући да тужбе за геноцид могу оптерећивати односе две земље али је напоменуо да ће пред судом бити изнето много историјских факата које „неће бити добро чути“.

Хрватски председник је такође оценио да би евентуални судски поступци могли показати однос обе стране према жртвама рата и додао:“Оставимо времена владама да можда ипак нађу компромис око тог питања“.

ivo-josipovic-tomislav-nikolic

Председник Николић је изјавио да се он залаже за повлачење тужби јер гледа у будућност и сматра да је важно да Србија и Хрватска успоставе мир по могућству за сва времена.

„И председник Јосиповић и ја и владе и грађани, сви желе да живе мирно и боље“, рекао је Николић.

Он је подсетио да, када се у Србији комшије посвађају око међе често престају да говоре, али да добре пријатељи не иду пред суд, већ решавају спорове без суда. Повлачење тужби, према његовим речима, установило би потпуни мир између две дрзаве, а супротном, ако тужбе доспеју пред суд, каква год била пресуда, уверен је да неко тиме неће бити задовољан.

„Србија жели мир и пријатељство са свим државама у свету, а посебно са првим комшијама“, поручио је Николић и додао да треба затворити гвоздена врата прошлости и извући оно добро што је заједничко, попут заједничког наступа на трећим тржиштима.

Николић је дочекао Јосиповића у 10 часова испред Палате Србија уз највише државне почасти. После дочека одржан је тет-а-тет састанак, након чега је уследио разговор државних делегација двеју земаља после којег је потписан Споразума о сарадњи Факултета политчких наука у Београду и Факулета политичких знаности у Загребу.

Јосповић ће се у току дана, како је најављено, састати и са премијером Србије Ивицом Дачићем, председником скупштине Небојшом Стефановићем, а планирано је и да се обрати у Парламенту.

(Б92-Танјуг-Слободна Европа)