Прочитај ми чланак

У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ БУРНО – опозиција свим снагама удара по Вучићу и СНС-СПС режиму

0

Ако је судити по првом радном дану пролећњег заседања Скупштине Србије, у законодавном дому неће бити досадно, с обзиром на постојање „два парламента“ – једног редовног и другог паралелног од посланика опозиције који су потписали Споразум са народом и који бојкотују рад парламента.

И док су посланици владајуће коалиције и Српске радикалне странке заседање отпочели интонирањем химне Боже правде, почетак паралелног заседања парламента посланици ДС, СДС, Народне странке, Двери и самостални посланици означили су развијањем транспарента“1од5милиона“ испред Дома Народне скупштине.

Они су на тај начин поручили грађанима који протестују широм Србије да у парламенту имају своје представнике, али и да актуелна власт урушава основне демократске принципе и институције и онемогућава дијалог и расправу. Опозициони посланици поново су затражили и оставку председнице парламента Маје Гојковић јер је урушила ту институцију у којој више нема дебате и у којој се не поштују основна демократска начела.

Санда Рашковић Ивић, шефица посланичког клуба Нова Србија – Покрет за спас Србије, рекла је новинарима да је Маја Гојковић пред почетак заседања организовала колегијум, али да посланици који бојкотују парламент колегијуму нису присуствовали и да не пристају на „мрвице демократије“.

„Данас чујемо неке вести са колегијума да је Гојковић спремна да нас пусти да причамо о нашим амандманима, да се можда чак и усвоји неки од наших предлога, али та нека нагла офанзива демократије и шарма је просто невероватна и мислим да је она резултат страха да су ствари почеле озбиљно да се круне“, истакла је Раковић Ивић.

Шеф скупштинских демократа Горан Ћирић навео је да не верује да ће Гојковић променити свој начин понашања и однос према опозицији.

„Пуно је разлога зашто не можемо да верујемо да ће променити свој начин и однос према посланицима опозиције, јер су очигледни двоструки стандарди према посланицима опозиције и власти“, истакао је Ћирић.

Бошко Обрадовић, шеф посланичке групе Двери, навео је да опозиција неће учествовати у раду „никаквих колегијума“ и других тела, док не дође до смене Маје Гојковић, јер је то „услов свих услова да би се нормализовао рад парламента“.

Марко Ђуришић, посланик СДС, подсетио је да се пет година на исти начин управља парламентом.

Самостални посланик Јован Јовановић оценио да део опозиције више не жели да учествује у урушавању институција, јер немају право да дају „привид нормалности државе“.

Опозициони посланици постављали су питања у скупштинском холу, која су се односила на Косово, градњу у Београду и Србији и пословање предузећа Електроизградња чији је радник недавно извршио самоубиство.

Лидер Двери упитао је „да ли је тачно да се одређен број функционера СНС налази на платном списку Електроизградње, а да нису ниједном крочили у то предузеће и да ли се на њему налази и Бранко Маловић, потпредседник Извршног одбора СНС из Вршца“?

Истовремено, посланици власти и Српске радикалне странке који су носили плаве мајице са грбом Србије и натписом „Косово је заувек Србија“ постављали су питања у скупштинској сали. Војислав Шешељ, лидер радикала, питао је о наводима да је министар Расим ЛЈајић повезан са грађевинском фирмом „Икан компани“ која гради 14 зграда са по сто станова у Сочију.

ДСС: Укинута расправа

Дејан Шулкић, посланик ДСС, обраћајући се новинарима у холу, подсетио је да је ово први сазив парламента у којем се расправа о буџету ни за 2018. ни за 2019. није водила у појединостима.

Одбор за Оливера

Посланик Ђорђе Вукадиновић је затражио да се у дневни ред уврсти предлог за формирање анкетног одбора за утврђивање околности чињеница у вези са убиством лидера Грађанске Иницијативе СДП Оливера Ивановића 2018. године.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!