Прочитај ми чланак

У ПОСЕТИ СРПСКОМ ПАТРИЈАРХУ: Препотентност америчких дипломата

0

patrijarh irinej majki kirbi ameriski ambasador

Препотентност и надобудност припадника спољне дипломатије Сједињених Америчких Држава одавно је позната на свим меридијанима света. У малим државама, као што је на пример Србија, где се Американци понашају као колонијални управници, то се види у неколико примера.

Тако је Ричард Холбрук, један од водећих дипломата Сједињених Америчких Држава, својим понашањем заслужио да га ословљавају као зачетника такозване булдожер дипломатије! Он је остао упамћен и као дипломата који је много говорио али готово ниједно своје обећање није испоштовао. То је најбоље осетио Радован Караџић, председник Републике Српске.

Наиме, познато је да је Холбрук 1996. у писаној форми обећао Караџићу миран живот у замену за склањање са политичке сцене. Знамо где се данас налази Караџић и ко га је тамо спровео из аутобуса на линији Земун-Батајница и колико је за то добијено зелених доларских новчаница.

Његова екселенција Мајкл Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Републици Србији, који ових дана пакује своје кофере, остаће запамћен по вишеструко деструктивном деловању у овој окупираној држави. Тешко је набројати какве је све работе чинио.

Остаће, међутим, упамћен по тврдњи да једном недељно разговара са Александром Вучићем али и по одбијању да разјасни да ли том приликом слуша извештаје шта је до тада урађено и да ли издаје нова наређења о будућим обавезама. У напорима да дискредитује и оно мало што је остало позитивно у Српству, Кирби је, своју уобичајену форму колонијалног управника, показао 21. јануара у Српској Патријаршији. Мада из Патријаршије нема шире информације о разговору Кирбија са првосвештеником Српске православне цркве патријархом Иринејем, фотографија објављена на сајту Патријаршије говори довољно!

Наиме, сваки човек који има домаће васпитање поштује домаћина у његовој кући и понаша се према традиционалним правилима. Познато је да сваки нормалан човек када седи у друштву свештеника било које религије неће прекрстити ногу преко ноге. Кирби је тим својим гестовима и понашањем демонстрирао надобудност показујући колико цени и поштује Србе!

Нама Србима остаје да све то памтимо и рачунамо у (не)пријатељско понашање и у слободи одговоримо на то понижавање.

Извор: Фонд Стратешке Културе – Велимир Гајић