Прочитај ми чланак

У парламенту опет највише Београђана

0

pol-poslanici_620x0

Свакако треће место у Народној скупштини заузеће Београђани, а парламенту недостају две жене како би законом утврђена квота минималног броја посланица, била испуњена.

Овако би законодавни дом требало да изгледа на конститутивној седници на којој ће будући парламентарци положити заклетве. То значи да се „слика“ са поднетих кандидатура неће пресликати на парламент.

Јер, на изборним листама, Београђани су заузели сваку четврту позицију, док ће у скупштинским клупама седети 87 становника престонице од укупно 250.

Ни након 24 године, у парламенту поново неће бити макар једног посланика из Гаџиног Хана, Сремских Карловаца, Баточине, Мионице, Кнића, Ћићевца, Црне Траве, Пландишта, Качаника, Опоља, Србице, Новог Брда и Штимља.

– Проблем великог броја посланика из Београда, који се понавља у сваком скупштинском сазиву, може се превазићи једино променом изборног система. Када би постојало више изборних јединица, заступљеност појединих региона била би далеко већа. Оваква слика је последица и тога што су партије превише централизоване и већина високих функционера долази из престонице – сматра политички аналитичар Дејан Вук Станковић.

Процентулано, Народну скупштину највише је „београдизовала“ коалиција коју је предводио ДС. Они ће имати девет посланика из престонице од укупно 19. Следи савез на чијем челу су социјалисти, где од 44 парламентарца 19 долази из „круга двојке“.

Напредњаци и њихови партнери су на парламентарном просеку. Они ће, док се не формира влада и док се њихови посланици не преселе на више функције, имати 55 Београђана од укупно 158 трибуна. Савез Бориса Тадића имаће свега четири посланика из главног града од 18, док мањинске партије СВМ, СДА и ПДД, како се и очекивало, немају ниједног.

После Београда највише посланика „делегирао“ је Нови Сад – укупно 19. Следи Ниш са 11 парламентараца и Крагујевац са девет.

ПЕТОРКА СА КОСОВА

На првој седнице новог сазива у клупама ће бити и пет трибуна са Косова и Метохије. Највише представнике из јужне покрајине имаће листа коју су предводили напредњаци – три, док ће по једног имати СПС и НДС.

(Новости)