Прочитај ми чланак

„У МУП Црне Горе украли више од милион евра из донација ЕУ“

0

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић тврди да је "откривена" проневера више од милион евра у Министарству унутрашњих послова.

Реч је, како тврди, о злоупотребама донације Европске уније (ЕУ) за обезбеђивање набавке опреме за надзор морске границе према Хрватској и Албанији.

Он је рекао да очекује реакцију Тужилаштва као и да је са свим упозната Делегација ЕУ.

Злоупотребу је, како је рекао, открила посебна Комисија МУП-а коју је формирао министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић а бави се детаљним проверама бројних уговора.

Опрема која је купљена за тај новац не ради више од годину и по, казао је Абазовић.

– Можете да замислите, немамо евидентне доказе који би могли на то да указују, колика је била могућност да док опрема није радила, колико се могло дешавати шверца прекограничних појасева. Оваква ствар је ружна и према нашим европским партнерима који желе да дају директну буџетску подршку у висини од 20 милиона евра – навео је Абазовић.

Позвао је Тужилаштво да процесуира одговорне.

– Ко је инволвиран можемо да претпоставимо, али је то ствар истраге, државних органа. Министар Сергеј Секуловић је дао налог да се скине ознака тајности са свих тендера које је МУП радио у претходном периоду, зато што је сасвим логично да је након овакве бламаже могуће да се и у другим тендерским документацијама радило исто. Желимо да станемо на крај сваком могућем јавашлуку – поручује Абазовић.

На питање ко је одговоран, те да ли је у питању бивши министар Мевлудин Нухоџић, Абазовић је казао да знају ко је одговоран и да се то из папира види.

– Али нећемо да узимамо улогу Тужиаштва. Видећемо колико ће им времена требати да реагују – истакао је Абазовић.

Доказа, како је навео, има довољно.

– Ми смо скупили доказе. Ако не могу да процесуирају нема везе, доћи ће друго тужилаштво, ове доказе нико не може да уништи. Поштујем презумпцију невиности. Што се тиче бившег министра унутрашњих послова Мевлудина Нухоџића, он има функционалну одговорност сигурно, за остало не знам, јер камере нису радиле више од годину – рекао је Абазовић.