Прочитај ми чланак

У Миловим крими Скај препискама помиње се Вучић под шифром „Жвалави“?!

0

До пре пар година, само су ретки знали шта је и како функционише Скај апликација, испоставиће се омиљена алатка припадника криминалних група широм света, па и оних на Балкану.

Сада, о Скај препискама се дискутује широм региона, а у скорије време највише у суседној Црној Гори. Политичари, полиција, најистакнутија имена из сфере бизниса, а онда и припадници кланова помињу се у новој серији Скај порука које су објавиле подгоричке „Вијести.

Ова, како је многи називају, криминална хоботница, досеже до свих сфера друштва, а одакле почети са расветљавањем ове комплексне приче ако не од човека који је више од 30 година у средишту практично свега на Балкану. За неке бивши председник Црне Горе Ђукановић, за криминалце и полицајце „Ломи“, а широким народним масама познат једноставно као – Мило, централна је личност којом ће се портал Нова.рс бавити у оквиру серијала „Црна Гора у Скај порукама“, чији је први део пред вама.

Мило Ђукановић је деценијама ведрио и облачио на Балкану, смењујући се на функцијама премијера и председника Црне Горе. Још од парламентарних избора 2020. године, у јавном простору се може чути како је дошло време да Мило одговара за сва своја недела.

Обруч око Ђукановића се стеже, имали су обичај да кажу тада опозициони, сада позициони политичари, али се до сада још увек није стегао. Истина је да екс председнику коме су многи предвиђали бег из Цррне Горе након пораза на изборима због одговорности која га чека без имунитета, сада највише гори под ногама, а за све је крива – Скај преписка.

Чак није ни његова Скај преписка, већ оних који тврде да су са њим сарађивали и о томе се једни другима хвалили. Тако се Ђукановић у Скај препискама ухапшеног безбедњака Петра Лазовића, који се сумњичи да је радио за кавачки клан, помиње из два разлога – избора и шверца цигарета. А пракса је показала да у Црној Гори једно без другог не може.

Сакупљање гласова за Ломија

У деловима Скај порука које су објавиле „Вијести“, ухапшени безбедњак Петар Лазовић се дописује са Радојем Звицером. Овај наводни вођа кавачког клана наводно је убијен у Панами прошле године, али ће се испоставити да то није био он. Звицер је жив, активан и предводи клан који се сада сматра надмоћнијим у односу на супарнички шкаљарски клан.

Са човеком који је ноћу радио за њега, а дању за Агенцију за националну безбедност (АНБ) Петром Лазовићем, дописивао се о парламентарним изборима 2020. године.

Тада је Лазовић свом шефу, наравно не директору АНБ-а, већ Звицеру, писао како бизнисмен Ранко Убовић за једне изборе „пукне по пар милиона“. Свему, пише Петар, кумује његов отац Зоран Лазовић, полицајац у пензији.

“Тигар по пар милиона за изборе пукне јер му З (Зоран Лазовић) каже, а овај З гледа као брата, знаш ти ово све”, једна је од порука коју је Звицеру послао Петар Лазовић.

Пет дана пре избора у августу 2020. године, Звицер Лазовићу и Љубу Миловићу, такође полицајцу који је сарађивао са кавачким кланом, а сада је у бекству, шаље списак сигурних гласача у затвору и ван њега.

На једном списку налази се преко 30 имена, на другом 18, али ниједно није познато као човек коме се спискови носе – на шатровачком Ломи, за пријатеље и кумове издашан, за бивше пријатеље и кумове најгора ноћна мора – Мило Ђукановић.

Љубо Миловић, у поменутим порукама, предлаже да спискове Зоран Лазовић однесе Ломију, односно Милу Ђукановићу.

„Нека сви направе списак фамилија, породица, другова, пријатеља, поћи ћу ја са Јуниором (Петар Лазовић) код Зорана и рећ’ шта имамо. Све редом нека попишу. Јер би сви били контра да ти кажеш. Има ту кијамет људи, и рећ’ ће Зоран Ломију”, написао је одбегли Миловић.

„Сваки ће гласат што му речем“, одговара Радоје Звицер.

Овде је завршен први чин драме Мило и Скај, али почиње други, њему, а и нама много познатији.

Мило и шверц цигарета

У другом чину, бивши председник Црне Горе помиње се у вези са шверцом цигарета. И не помиње се први пут, већ је његово име током протеклих деценија постало синоним за шверц, нарочито када је реч о сарадњи са италијанском мафијом, али о томе ће бити речи касније у тексту. У другом делу Скај преписке коју су објавиле „Вијести“, Лазовић и Звицер директно помињу Ђукановића у контексту шверца.

„Не помињи магацин 35-ицу. Из њега смо све извукли. Не помињи Милана Роћена. Пардон, 25-ицу. И не помињи да радимо 30 година и да дајемо паре Милу лично на руке. Немој казати да Милу носимо паре. Милу Ђукановићу лично на сваких мјесец дана 300.000 на руке да носи мој стрико”, пише у поруци коју шаље Петар Лазовић.

Милан Роћен, ког, како каже Лазовић, не ваља помињати, је једна од битнијих фигура у Црној Гори. Обављао је функције министра спољних послова, амбасадора у Русији, а потом и саветника председника Ђукановића. Као такав, он је човек од највишег поверења „Ломија“, како га зову корумпирани безбедњаци и припадници кавачког клана.

Ове поруке јесу опипљив доказ, да неко каже да тада актуелном, сада екс председнику носи 300.000 на руке од шверца, али никако није први пут да се Мило Ђукановић доводи у везу са шверцом. То је још крајем деведесетих, а почетком двехиљадитих, дакле много пре Скаја, покушао да докаже италијански суд. Тада је почела епизода „Мило и швец цигарета“. У главној улози, – Мило и италијанска мафија Камора, а у споредним – Бранислав Брано Мићуновић, Бранислав Вујошевић, Веселин Баровић, Душанка Пешић Јекнић и свима добро познати Станко Суботић Цане и Андрија Драшковић (држављани Србије).

Тужилаштво у Напуљу изнело је тих бурних година за српско-црногорску историју низ оптуиба на рачун Ђукановића, тада премијера. Он се теретио за мафијашко удруживање и шверц цигарета преко Јадрана у периоду од 1994. године, а све за потребе Паола Савина, високорангираног припадника италијанске мафијашке организације Камора. Наравно, и за личну корист.

Тужилаштво у Напуљу означило је Мила Ђукановића као кључну особу у незаконитој трговини која је Црну Гору користила као транзитну тачку за кријумчарење милиона цигарета преко Јадранског мора у Италију, након чега су цигарете дистрибуиране широм Европске уније (ЕУ).

Понашање премијера Ђукановића може се квалификовати као очекивано. Наравно да није крив и наравно да оштро одбацује наводе италијанског тужилаштва. Под великим притиском опозиције и јавности, он је ипак отишао у Италију како би дао исказ, али је имао потребу да нагласи – одлази на свој захтев и својом вољом.

Иста воља га је водила када је негирао умешаност у шверц цигарета, а ишао је (можда звучи познато, шифра Беба Поповић) да објасни, како би тужилаштво разумело.

„Самоиницијативно сам отишао у Бари да пружим све неопходне информације да би људи схватили да имају погрешну перцепцију онога што се тада дешавало у Црној Гори и да схвате да се одвијао посао, који је у складу са нашим правним системом“, рекао је Ђукановић по повратку из Италије.

У (не) очекиваном обрту, оптужбе против Ђукановића су одбачене због дипломатског имунитета (који је тврдио да није користио), а поступак против његових сарадника вођен је пуних 18 година. Током 2019. је (не) очекивано застарео. Зли језици ће рећи да је то често индиција да су разлози за вођење истраге и те како постојали, али Мило их свакако не би чуо од зујања дипломатског имунитета.

Сада га нема, али одбрана је иста као и пре 20 година, само је речник прилагођен времену. Више нема оштрог одбацивања оптужби, већ се помиње политички спин.

Док Ђукановић на Твитеру објашњава шта је спин, премијер у техничком мандату и координатор служби безбедности Дритан Абазовић на сав глас спомиње руку правде (не трајект), а чека се Специјално државно тужилаштво (СДТ). Овог пута без диригентске палице тужиоца Миливоја Катнића, можда ће рука правде успети да одшкрине врата које је ланцима држао дипломатски имунитет. Мало и пријатељи и кумови.

До тада, у другом делу серијала „Црна Гора у Скај порукама“, читајте о криминалним клановима и њиховим вођама који се спомињу у већини Скај порука које је правосудним органима Србије и Црне Горе доставио Еуропол.

Србија и „Жвалави“ у порукама одбеглог Миловића

Иако је Ђукановић главна тема многих порука које размењују припадници кланова у Црној Гори, у другој тури Скај порука откривено је помињање и Србије и, како се претпоставља, председника Александра Вучића.

У оптужници коју је Тужилаштво за организовани криминал (ТОК) подигло против супружника Душице и Даниела Јовановића, припадника БИА и МУП, нашле су се и Скај поруке одбеглог црногорског полицајца Љуба Миловића, који у једном тренутку спомиње Србију. Ухапшени супружници су Миловићу преносили поверљиве податке из безбедносног сектора, а у једном тренутку он пита за ухапшеног Вељка Беливука и Марка Миљковића, који су претходно боравили у Црној Гори.

Тако је 5. фебруара 2021. године, Миловић послао поруку:

„Јавља ли ко шта за Невољу“. Неколико минута касније, написао је „да се Жвалави препао за своју гузицу јер су били у ЦГ, а зна се како креће рушење власти у Србији“.

Препоставља се да је у овој конверзацији „Жвалави“ председник Србије Александар Вучић, како га погрдно називају у јавности (а некада и он сам на телевизијама са националном фреквенцијом), а да људи из оптужнице разговарају о периоду када су Беливук и Миљковић непосредно пред хапшење боравили у Црној Гори.