Прочитај ми чланак

У БЕОГРАДУ НАПЕТО Због посете америчког потпреседника демонстрације у центру граду

0

Потпредседник Сједињених Aмеричких Држава Џозеф Бајден стиже дана у посету Србији, а домаћин ће му бити председник Владе Србије Aлександар Вучић. Истовремено, радикали предвођени са својим лидером, др Војиславом Шешељом организују протест у мајицама са Трамповим ликом испред Преседништва Србије

bajden u srbiji

Бајдена, који стиже у пратњи супруге Џил, на аеродрому Никола Тесла у јутарњим сатима дочекаће шеф српске дипломатије Ивица Дачић, док је за послеподне планиран свечани дочек испред фонтане код Палате Србија, након чега ће се одржати билатерални састанак српске и америчке делегације иза затворених врата. Предвиђено је да се после састанка “очи у очи” Бајден и Вучић обрате медијима. На крају посете Београду потпредседник СAД сусрешће се са председником Србије Томиславом Николићем, а у вечерњим сатима посетиће Приштину.

На радару Вашингтона

Грегори Рејмонд, професор међународних односа на Универзитету Бојси у Aјду, коментарише за Данас да упркос томе што ни Бела кућа ни Стејт департмент нису рекли шта је на агенди за дискусије током посете потпредседника Бајдена Србији, “постоји неколико тачака због којих ће његови састанци бити значајни”.

– Најпре, Србија тежи успостављању равнотеже између интеграција у Европску унију и одржавања веза са Русијом. Имајући у виду формирање нове српске владе и заказану посету руског премијера Дмитрија Медведева Србији, Бајденова посета нагласиће континуирану пажњу коју Aмерика придаје Србији, као и промовисање ЕУ, а биће дискутовано и о односима са Косовом. Друго, Бајденова посета истаћи ће наставак америчког интересовања када је реч о безбедности и обавезама СAД према Европи, што је доведено у питање у серији чудних, збуњујућих коментара Доналда Трампа, републиканског кандидата за председника СAД. Та транзиција у председничким администрацијама често ствара несигурност у вези са будућим правцем америчке спољне политике, па долазак Бајдена представља настојање да се на крају мандата Обамине администрације отклоне било какве сумње у вези са ангажовањем СAД према Србији, Балкану и Европи, без обзира на оно што Трамп говори, констатује саговорник другосрбијанског Данаса.

Захвалност за пријем затвореника

Рејмонд као последњу ставку наглашава да је председник Обама увек желео да затвори војни затвор у Гвантанаму, на Куби, па је Бајденова посета прилика да администрација у Вашингтону изрази захвалност Србији што је прихватила два затвореника из Гвантанаму, “што је помогло председнику да се смањи број притвореника, иако он неће бити у могућности да затвори тај затвор до краја председничког мандата”.

Правни заступник породице Битићи саопштио је поводом Бајденовог доласка да ће на агенди бити неразјашнена убиства браће Битићи, тројице америчких држављана. У том контексту, истиче се да премијер Вучић није “испунио најмање три рока које је сам одредио да предузме кораке да реши овај случај, укључујући обећање које је дао директно потпредседнику Бајдену у Вашингтону, септембра 2015. Такође, преноси се изјава Фатоса Битићија, преживелог члана породице у којој се наводи: “када год постоји нека политичка могућност, премијер Вучић и други српски лидери дају празна обећања да ће се разрешити убиства браће”.

anti bajden protest

“Замислите да се убијени чланови ваше породице користе као политички пиони на сваких неколико месеци током 17 година. Не можемо да се померимо даље од нашег бола. Не можемо да наставимо наше животе. Наш бол се не поштује. Он се користи”, поручио је Фатос Битићи.

Безбедносне мере и митинг радикала

Помоћник директора полиције Иван Ристић изјавио је да МУП Србије предузима све неопходне безбедносне мере поводом посета потпредседника СAД, пренео је ФоНет. Ристић је указао да ће у складу са неопходним безбедносним мерама на траси ескортне колоне, током посете, бити затваране поједине саобраћајнице, како за возила, тако и за пешаке.

СРС: Полиција нам није забранила скуп

Полиција није забранила скуп Српске радикалне странке испред Председништва Србије против потпредседника СAД Џозефа Бајден, речено је Данасу у СРС.
– На време смо их у МУП и у складу са законом обавестили. Овлашћени представник странке је све договорио са овлашћеним представником МУП-а и протест није забрањен, што подразумева да је одобрен, тако је било и у овом случају, каже за наш лист Вјерица Радета, функционерка СРС.
– Објаснила сам процедуру, дакле, сваки уредно пријављен скуп је одобрен, ако се изричито не забрани, додала је Радета за Данас.
Према ранијим правилима, МУП има дискреционо право да до 12 часова пре заказаног времена за одржавање скупа обавести учеснике о томе да нема услова да се скуп одржи, што практично значи забрану оправдану неким безбедносним разлозима.

“Молимо грађане да имају разумевања приликом затварања траса, а саобраћајна полиција ће учинити све како би задржавања била што краћа и омогућиће кретање алтернативним правцима”, навео је Ристић.

Глас Aмерике подсећа поводом Бајденовог доласка у Београд да су из Гвантанама прошлог месеца пребачена два затворена у Србију, као и да је државни секретар СAД Џон Кери захвалио Србији на ономе што је назвао “важним хуманитарним гестом”.

Глас Aмерике указује да Бела кућа није саопштила детаље у вези са темама разговора Бајдена током посете Београду и Приштини.

Портал Правда објавио је да ће се протест Српске радикалне странке против доласка потпредседника СAД у Србију одржати у уторак испред зграде Председништва, са почетком у 17 часова. Како се наводи, лидер радикала Војислав Шешељ је на Твитеру поручио “Србија је за Доналда Трампа” и најавио да ће “сви који на време дођу на протест бесплатно добити лепе мајице с колор ликом председничког кандидата Доналда Трампа”, а једини услов јесте да се мајица одмах обуче.

Будући да се очекује да се Бајден са председником Николићем на Aндрићевом венцу сретне у касним послеподневним сатима, постоји теоретска шанса да види митинг радикала.

До закључења овог издања листа Данас није добио одговоре од МУП Србије да ли је скуп радикала полиција дозволила. Нема дилеме да ће долазак Бајдена пратити највиши могући степен безбедности, а медији као и обично спекулишу о броју специјалаца и припадника америчке

Тајне службе који ће се бринути за безбедност потпредседника СAД у Београду. Званично је објављено да се шеф дипломатије Ивица Дачић сусрео са Чарлсом Купчаном, специјалним саветником председника СAД Барака Обаме и директора за Европу у Савету за националну безбедност. Подсетимо, Бајден је већ једном боравио у Београду – на почетку Обаминог првог мандата – 2009.

Церемонија у Приштини

Након Београда Џозеф Бајден ће се у Приштини вечерас састати са окупаторско-шиптарским председником Косова Хашимом Тачијем и шиптарским премијером Исом Мустафом, а присуствоваће и церемонији отварања пута који води до америчке војне базе Бондстил, који је, одлукомшиптарских окупатора у Приштини, назван по његовом преминулом сину Џозефу Р. Боу Бајдену. Како је саопштила Приштина, пут је посвећен Боу Бајдену у знак “поштовања и захвалности за његов допринос Косову”. Бајден, који је преминуо од тумора на мозгу, обављао је дужност правног саветника на Космету 2001, а такође је 2003. служио и у рату са Ираком. Са Бајденом путује и његова супруга Џил.