Прочитај ми чланак

Тужилаштво за један дан покренуло поступак против СНП Наши због чланка

0

snp nasi

Тужилаштво за високотехнолошки криминал покренуло је предистражни потупак против потенцијалних за сада непозних лица поводом списка такозваних највећих србомрзаца међу јавним личностима који је објављен на сајту СП Наши, као и поводом изјаве на Фејсбуку која се односи на удружење „Жене у црном“.

Тужилаштво у саопштењу прецизира да је поступак покренут због основане сумње да је извршено кривично дело угрожавање сигурности и расна и друга дикриминација из Кривичног законика Србије.

Предистражни поступак је покренут јуче поводом трекста који је објављен на сајту СП Наши у вези сачињавања и објављивања списка такозваних „30 највећих србомрзаца и издајника међу јавним лицностима“, као и поводом објављивања изјаве на Фејсбуку у вези јавног скупа удружња „Жене у црном“ поводом 15 година од злочина над албанским цивилима.

У оквиру предистражног поступка тужилаштво је Одељењу за високотехнолошки криминал СБПОК-а МУП-а Србије упутило захтев за прикупљање потребних обавештења и предузимање одређених радњи ради откривања кривичних дела и проналажења осумњичених.

У саопштењу се додаје да су предузете и друге радње ради гоњења потенцијалних учинилаца путем активирања међународне сарадње у кривичним стварима кроз мрежу 24/7 за борбу против високотехнолошког криминала.

Тужилаштво поручује да ће јавност благовремено бити упозната са резултатима предузетих радњи.

Покрет „Наши“ је путем друштвених мрежа јуче објавио списак неподобних и „србомрзаца“, на којем су се насле многе познате јавне личности попут Мирјане Карановић, Горана Марковића, Светислава Басаре, Верана Матића, Наташе Кандић, Биљане Србљановић, Горчина Стојановића, Латинке Перовић, Борке Павићевић, Бранка Радуна, Владимира Арсенијевића, Ивана Вејводе, Срђе Поповића…

Такође, портпарол ПТЈ МУП-а Србије Радомир Почуча преко свог Фејсбук профила 25. марта позвао је навијаче Црвене звезде, Партизана, Рада и Војводине да „не троше песнице између себе“, већ да се удруже и да претуку „Жене у црном“ које су на Тргу републике у Београду обележиле 15 година од злочина над албанским цивилима на Косову.

ivanivanovic nasi mediji

 Иван Ивановић: Ми нисмо прекршили ниједан закон, већ позивамо на заштиту Устава

 „Против српског народног покрета Наши је и Демократска странка својевремено говорила да ће поднети различите кривичне пријаве у време њихове владавине. СНП Наши је тада скретао пажњу јавности на противуставно деловање невладиних организација и њихових лидера, исто је и сада урађено, и новине које режим контролише су покушале да то представе како СНП Наши позива на некакав линч, а ми ни у једној реченици нисмо позивали на линч, нити смо било где прекршили Устав, нити било који члан закона републике Србије, већ смо скренули пажњу на против уставно деловање јавних личности које раде конкретно читав низ година против српског народа.

Тако да за свих 30 личности које смо објавили, имали смо по пар реченица везану за биографију издаје сваку од тих личности, шта је конкретно радила, који су њени прекршаји Устава Републике Србије., и шта су конкретно радили против српског народа и државе. Тако да било какво покретање  поступка против СНП Наши је позив на линч против СНП Наши, који штити законе и Устав Републике Србије, и сматраћемо га крајње нелегитимним, и сматраћемо да је то покушај политичког обрачуна од стране партија које су на власти, које се ни на који начин не разликују од људи са овог списка.“ рекао је Иван Ивановић, председник СНП Наши за Србин.инфо.

(Србин.инфо, Правда)