Прочитај ми чланак

„Тужилаштво ће морати да саслуша Вучића о убијеној деци у кафићу Панда у Пећи“

0

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ даје пуну подршку родитељима деце убијене у кафићу Панда у Пећи 1998. године да сазнају пуну истину о размерама једне велике људске трагедије. Наиме, родитељи убијене деце скоро пуну деценију чекају од председника Србије Александра Вучића да има каже истину о његовим сазнањима које има поводом овог неописивог злочина. Много пута су инсистирали, тражили, молили, захтевали да их председник Србије прими и да онај који је најмеродавнији објасни урзоке ове страшне погибије.

Гостујући код Драгана Ј. Вучићевића 28. децембра 2013. године у емисији „Тешка реч“ на телевизији Пинк Александар Вучић тадашњи први потпредседник Владе Србије и координатор свих обавештајних служби Републике Србије је изјавио да има пуно страшних ствари да се објасни поводом убиства деце у кафићу Панда у Пећи за које се скоро веровало да су то урадили Албанци али данас се зна да они то нису. Поставља се логично питање, ако нису Албанци ко су извршиоци тешког злочина Александре Вучићу? Две године касније, сада већ председник Владе Србије, опет категорички тврди да иза страшне трагедије у кафићу Панда у Пећи не стоје Албанци и цитирамо „тај случај не може да служи на част безбедоносним органима републике Србије“. Шта је под тиме мислио Александар Вучић мора да каже и објасни и родитељима убијене деце који годинама очекују да сазнају праву истину а такође и грађанима Републике Србије. Ово тим пре јер је Александар Вучић и те 1998. године био високи функционер у влади Републике Србије, био је министар информисања.

Да је срећа, да има правне државе у Републици Србији јавни тужилац би после оваких изјава Александра Вучића отворио истрагу, саслушао га да се његова сазнања нарочито као шефа свих обавештајних служби Србије подробно испитају. Нажалост данашња Србија је све друго само не правна држава.

Ове тврдње председника Србије дале су пун замах албанским политичарима да говоре како иза убиства српске деце у кафићу Панда у Пећи не стоје Албанци већ српске безбедоносне институције. Тако у Скупштини Србије пред Александром Вучићем посланик из Прешева Риза Хаљими управо на тај начин говори о том злочину амнестирајући своје сународнике позивајући се на изјаве Александра Вучића. Он је остао нем на такве тврдње. Последњих годину дана сасвим оправдано родитељи убијене деце траже пријем код председника Републике. Он избегава да их прими нејасно због чега имајући у виду да су њихови захтеви морални, људски, хумани и емоционални. Ако ни због чега другог, не због председничке функције, Алекдандар Вучић пре свега као родитељ морао би уцвељене родитеље да прими и да им каже истину о том тешком злочину. Међутим он то не жели из само њему знаних разлога.

Ако председник Србије не жели да открије истину о убиству деце у кафићу Панда у Пећи како онда Срби могу да очекују да то ураде Албанци поводом убиства српске деце у Гораждевцу, поводом масакра над жетецоима у селу Старо Грацко код Липљана, виновнике злочина „жуте куће“ и осталих бројних убистава Срба на Косову и Метохији. О свим овим догађајима неразумним тврдњама о убиству српске деце у кафићу панда у Пећи свој суд даће политичари, политички аналитичари, историчари кад за то дође време. Али можда је и један од разлога и тај што је Александар Вучић током своје влдавине у времену више од 11 година прихватио и потписао бројне споразуме и договоре којима се одрекао Косова и Метохије. То су Бриселски и Вашингтонски споразум, француско-немачки предлог и остали многобројни устпци учињени са српске стане Приштини од старане Александра Вучића. Да би маскирао ову издају председник Србије нам сугерише да тај народ који живи на тим територијама не заслужује да буде део Србије због начина на који се он обрачунава са својом децом. И управо пре месец дана током гостовања у Републици Српској тачније у Бања Луци председник Србије је говорећи о Косову и Метохији казао да су тамошњи Срби рајинског менталитета цитирамо „кметске душе“ и да су много мање вредни у односу на остале Србе. Наш народ би рекао према човеку и беседа.

Како радили тако нам Бог помогао.