Прочитај ми чланак

ТУСК: О Србији се неће одлучивати ни у Москви, ни у Бриселу

0

Београд -- Председник Европског савета Доналд Туск поручио је да се о будућности Србије неће одлучивати ни у Москви, ни у Вашингтону, ни у Анкари ни у Бриселу већ у Србији

У обраћању медијима после састанка са председником Србије Александром Вучићем, које је у целини изговорио на српском језику, он је рекао да је уверен, знајући српску историју, да Срби неће допустити да не одлучују сами о својој будућности.

Он је нагласио да је ЕУ место где нико никоме ништа не намеће.

„Европска унија јесте и хоће да буде најпоузданији партнер Србије и целог Западног Балкана“, поручио је он, додајући да су припреме за предстојећи самит у Софији у мају главни разлог његове посете.

„На самиту у Софији потврдићемо спремност да радимо на европској перспективи региона“, поручо је Туск.

Како је додао, једна од тема разговора био је и дијалог са Приштином.

„Хтео бих да захвалим Александру Вучићу на личном залагању на дијалогу са Приштином. Знам да је то тешко питање са јаким емотивним набојем, али и стратешки избор који ће се на крају исплатити“, поручио је Туск.

У том контексту цитирао је и српског писца Борисава Пекића који је, како је рекао, живот посветио европским вредностима и пре 30 година написао чланак „Жеља за Европом“ у којем је рекао да жели да историја Србије буде и њена будућност а не само патриотско сећање.

Како каже, отада су регион и Србија прошли кроз тешка времена, а сада је време да се гради будућност уз Србију као део обједињене Европе.

„Много пута сте у историји доказали као тврдоглави и независни, да сами одлучујете о својој судбини и знам да нећете допустити да се то промени“, рекао је председник Европског савета.

Као Пољак рођен и одрастао у сличном уређењу знам како смо се дивили вашој храбрости, били смо део истог блока, али сте ви имали већу политичку независност.

„У мојој генерацији још живи легенда о вашем херојском отпору током Другог светског рата. као Пољак одлично знам о чему говорим. Од тог доба и Немци знају да је боље бити на вашој страни, него не“, поручио је Туск.

„У ЕУ смо изградили заједницу како нико никада своју независност не би платио својом крвљу. Зато треба посматрати ЕУ као пројекат са стратешком димензијом. Заједно можемо скоро све да постигнемо – просперитет, виши страндард живота, демократију, уз валдавин у закона и слободу говора, безбедност и изнад свега узајамно поштовање и очување национаног иденититета“, каже високи европски званичник.

Како је рекао, стоји поред пријатеља и председника Србије – Србина од крви и меса.

„У њему препознајем сродну душу. И сам сам био фудбалски навијач. Александар Вучић је живи доказ да у исто време можете бити велики патриота и рационални прагматичар“, поручује он и додаје да је Вучић и покретач амбициозне визије економског повезивања региона.

„Захваљујући његовој визији и одлучности самит у Софији ће бити посвећен и јачању привредне сарадње“, рекао је Туск, подсетивши да је ЕУ и сада највећи инвеститор, донатор и трговински партнер Србије.

Додао је да је жеља ипак да се и у будућности развијају економске везе зато ће, каже, самит имати за циљ да појача повезаност ЕУ и Западног Балкана, да оснажи сарадњу.

Поменуо је у том контексту инвестиције у путеве и железнице, олакшан прелаз граница, ниже трошкове роминга…

Захваливши Вучићу на гостопримству, приметио је да је за посету Београду као и увек морао добро да се припреми, што је појаснио следећим запажањем о Србији: „Зато што знам да сте у политици креативни као Тесла у науци, ефикасни, као Ђоковић у тенису, шармантни као кад се заигра коло“.