Прочитај ми чланак

Туча у скупштини тзв. Косова разоткрила сарадњу Вучића и Куртија

0

На седници Скупштине тзв. Косова у четвртак дошло је до физичког обрачуна између посланика Куртијевог Самоопредељења и посланика опозиционих партија.

Док је Курти говорио о Милану Радоичићу и дескалацији ситуације на северу, опозициона посланица му је на говорницу оставила транспарент на коме је косовски премијер представљен као Пинокио. Након тога је уследила туча, а том приликом је Курти поливен водом.

Потпредседница ДС Татјана Манојловић, која се као новинар РТС бавила Косовом и Метохијом, сматра да је за стање у скупштини које доводи до физичког сукоба одговорна скупштинска већина, односно онај ко управља парламентом, а то су у овом случају Аљбин Курти и његово „Самоопредељење“.

„То што је и Курти у гужви добио неколико удараца и што су га полили водом, не значи да је он овог пута био жртва. Напротив, својом агресивном политиком и реториком и лакоћом којом посеже за полицијом у репресији према српској заједници, он је главни кривац и за насиље које се сада излило и у скупштину у Приштини“, напомиње саговорница Данаса.

Тамара Миленковић Керковић, посланица Двери, истиче да је повод туче у Скупштини лажне државе Косово само још једна потврда дубоких веза и координације активности између врха српске и сецесионистичке власти на Косову.

„Физички обрачун настао је након аудио снимака који потврђују тајне разговоре и комуникацију сецесионистичких тзв. косовских посланика са врхом Српске листе и Миланом Радојичићем, њеним потпредседником, који годинама држи у страху преостале Србе на КиМ, а у Србији је, захваљујући СНС-у створио пословну империју. Овај инцидент говори о дубокој комуникацији и синхронизацији активности Вучића и Куртија, што се видело много пута, као и на дан контрамитинга СНС-а у Београду“, напомиње Миленковић Керковић.

Војислав Михаиловић, лидер ПОКС-а у Скупштини Србије сматра:

„То нити је скупштина, нити су посланици, тако да ме такав циркус не чуди. У тој такозваној скупштини, не зна се ко је екстремнији у мржњи према Србима. Србија нема саговорника нити у једној политичкој странци Албанаца у нашој јужној покрајини Косову и Метохији“.

Стефан Јовановић, посланик Народне странке сматра да насиље које Курти креира, пре свега према Србима на Косову и Метохији , сада му се вратило као бумеранг.

„Очигледно је да ово питање изазива доста тензија и међу политичким актерима на Косову и Метохији. Сада када су посвађани и подељени албански политичари, Србија би по питању заштите националног и државног интереса могла да покаже национално јединство, да једном ми покажемо да је питање Косова и Метохије изнад свих партијских интереса. Надам се да тензије неће бити преливене и на обичне грађане“, закључује посланик Народне странке.