Прочитај ми чланак

Трећи дан расправе о избору министара; Дачић Динкића и Ђиласа тера у пензију

0

BRANKO RUZIC I DORDE MILICEVIC

Скупштина Србије наставиће данас, трећи дан, расправу о избору нових министара у реконструисаној влади.

После расправе, требало би да парламент гласа о избору нових министара који ће положити заклетву.

Расправа о избору нових министара почела је у петак, 30. августа, када је премијер Ивица Дачић у експозеу навео да ће циљеви владе бити модернизација земље, праведно решавање косовског питања, заустављење економске кризе и запошљавање.

Дачић је у експозеу највише пажње посветио економским питањима и истакао да су српске јавне финансије и привредни систем у веома тешком и алармантном стању.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

О избору нових министара парламент је расправљао и у суботу када је опозиција наставила да критикује експозе и оценила да у њему нема одговора на главна питања – зашто се реконструише влада, да ли ће бити промене политике и зашто је смењен министар финансија и привреде Млађан Динкић из Уједињених региона Србији, који више нису у владајућој коалицији.

Изменама Закона о министарствима које су усвојене у четвртак, 29. августа, утврђено је да ће нова влада имати 18 ресора и два нова министра без портфеља.

Кандидат за новог министра финансија је Лазар Крстић, за министра одбране Небојша Родић, за министра за локалну самоуправу и регионални развој Игор Мировић, за министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Драган Гламочић, а за министра привреде Саша Радуловић.

За новог министра културе и информисање предложен је Иван Тасовац, за министра саобраћаја Александар Антић, за министра без портфеља задуженог за европске интеграције Бранко Ружић, за министра спорта и омладине Вања Удовичић, за министра просвете и науке Томислав Јовановића, а за министра без портфеља задуженог за Космет Александар Вулин.

SRBIJA DA?I? VLADA CILJEVI

 

Дачић: Динкић плусквамперфекат је  Ђилас на путу да буде

Премијер Србије и лидер Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић изјавио је да је лидер Уједињених региона Србије Млађан Динкић „плусквамперфекат“, а да је градоначелник Београда Драган Ђилас „на путу да буде исто то“.

Дачић је, гостујући у „Утиску недеље“ телевизије Б92, рекао да није бранио Симпо, нити да је био у управном одбору те фабрике, подсећајући да је Млађан Динкић заједно са директором Симпа Драганом Томићем отварао фабрике у Куршумлији „а да нису ни питали“.

Он је истакао да брани раднике који раде у тој компанији, јер је Динкић, како је рекао, својевремено предложио да Симпо иде у стечај „а у исти дан је дао неколико милиона евра страним компанијама које запошљавају 100 људи, а 5.000 наших људи ће сада ићи у стечај“.

„Против тога сам био, а свако мора да плаћа порез. Ако је Драган Томић лопов нека иде у затвор“, рекао је Дачић и додао да њега интересују радници Србије док су они за Динкића „статистичка ствар“.

Одговарајући на опаску да Томић није плаћао порез, Дачић је нагласио да он „сада говори о Динкићу“.

„О Томићу нека они тамо кажу шта хоће, ја сада говорим о Динкићу. Динкић није аорист, он је плусквамперфекат“, истакао је Дачић.

„Ђилас је на путу да буде исто то“, рекао је Дачић одговарајући на питање у вези са евентуалном променом власти у Београду с обзиром на то да је досадашњи председник Скупштине града Александар Антић кандидат за министра саобраћаја

Дачић није желео да одговори ко ће бити нови председник Скупштине града уместо Антића.

„О томе ћемо у следећој емисији“, поручио је Дачић.

Плусквамперфекат (од латинског плус qуам перфецтум, односно више од прошлог) означава давно прошло време.