Прочитај ми чланак

ТРАЖИЋЕ ЕУ И ЗВАНИЧНО: Да Србија затвори Руско-хуманитарни центар у Нишу

0

Расте притисак Брисела да не одобримо дипломатски статус руским хуманитарцима у нишком спасилачком центру. Балтичке земље и Пољска инсистирају да се око поглавља 31 уграде захтеви о слабљењу веза Србије и Русије

Притисци америчких и европских званичника да Београд не одобри дипломатски статус Српско-руском центру у Нишу могли би да се претворе у званичан услов Брисела када на дневни ред дође отварање поглавља 31, које се односи на спољну политику и безбедност, а могли би да затраже чак и гашење Центра.

Извештај о скринингу овог поглавља још није достављен Београду, а према нашим информацијама, овај документ је „закочен“ јер балтичке земље и Пољска инсистирају да се у њега угради низ захтева који се односе на слабљење веза Србије и Русије – од увођења санкција до војне сарадње.

– Србија се приликом оснивања Центра сагласила да ће дати дипломатски статус особљу. То није толики проблем за Запад, колико могућност да дипломатски статус добије и сама зграда Центра, чиме би он практично постао руска територија. Када је Центар осниван, он је био део „пакета“ договора о „Јужном току“, који је у међувремену суспендован, па се поставља питање сврхе тог центра – каже нам Игор Новаковић, координатор Радне групе за поглавља 30 и 31 Националног конвента о ЕУ.

Из Центра у Нишу поручују да је он, за пет година рада оправдао своје постојање и намену, која је искључиво у домену хуманитарног реаговања – пружања помоћи, спасавања и организације сарадње у борби са ванредним ситуацијама:

– Што се тиче међудржавног споразума о условима боравка, привилегијама и имунитету представника Центра, то представља политичко питање и о томе одлучују владе Србије и Русије.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић и др Драган Петровић. У емисије говорило о томе да ли ће српска вјска добити руске мигове 29 или америчке Ф-16 (00:00:30); и о НАТО војној вежби, која је одржана у Бугарској, на којој је учествовала и српска војска (00:05:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.