Прочитај ми чланак

Тома Мона воли Танјуг, а и Танјуг воли државне паре које Тома Мона дели

0

Министарство грађевинарства на челу са министром Томиславом Момировићем одлучило је да за услугу коришћења "сервиса вести, фото и видео сервиса" ангажује агенцију Тачно.д.о.о у власништву певача Жељка Јоксимовића и социјалисте Радојице Милосављевића. Министарство ће услуге агенције користити по цени од око 2,4 милиона динара. За овај уговор нису могле да конкуришу агенција Бета и Фонет јер је министарство донело одлуку да не расписује јавни позив већ да посао уговара директно са информативним сервисом Тачно.

Министарство је у свом образложењу навело да практично информативни сервис Тачно нема конкуренцију, те да зато нема разлога за оглашавање јавног позива и спровођење јавне набавке.

Све то, како наводе, у циљу правовременог информисања.

„У том смислу, информативни сервиси Тачно доо Београд обезбеђују свеобухватну услугу/производ јер се нуди претплата на висикоквалитетан видео сервис, највећи и најразноврснији број вести из свих области, рачунајући и област грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у ширем смислу као и из домена европских интеграција, изузетан кадровски капацитет и ширу размену информација и мултимедијалног садржаја са преко 30 новинских агенција међу којима су изузетно релевантне и неке са којима не сарађују агенције БЕТА и ФОНЕТ (Associated Press, France Press, Reuters, Bloomberg, Hinhua, Ansa, Itar Tass, EFE, Yonhap, Кyodo, Xina, Fena, MTA исл.)“, наводи се између осталог у образложењу.

Након набрајања због чега су све још изабрали Тачно а не друге агенције, закључује се следеће:

„Због свега утврђеног, Министарство је планирало да спроведе преговарачки поступак без објављивања јавног позива за подношење понуда са понуђачем Тачно доо као јединим понуђачем који из разлога непостојања конкуренције“.

Овај начин давања послова привилегованим предузећима постао је пракса актуелне власти.

Избегавају се јавне набавке и конкуренција, а самим тим и постизање најбоље цене и услуге. Тај модел примењен је код бројних скупих и важних пројеката изградње путева, болница, куповине аутомобила…