Прочитај ми чланак

ТАЈНА СКАЈ КОМУНИКАЦИЈЕ: Пукотина у СНС режиму се шири

0

Осим пукотине у монолиту СНС-а, проблем за власт је што повезаност са криминалом постаје све видљивија у иностранству. Посебно је непријатно што стране службе очито имају увид у комуникације преко Скаја, као и других апликација.

Дешавало се и до сада да владајући СНС у одбрамбеним кампањама поводом афера не успе да их „покрије“ до краја, али је остављао утисак монолитног деловања. Пракса је била да се кадрови међусобно чувају. Први пут, поводом случаја групе Вељка Беливука и Марка Миљковића, види се пукотина у самом СНС-у, о којој се, додуше, дуго спекулисало.

Пукотина у власти се шири Тајна Скај комуникације Осим пукотине у монолиту СНС-а, проблем за власт је што повезаност…

Медији под контролом власти, „аналитичари“ и јуришници СНС-а појачали су темпо у прозивању садашњег министра одбране Небојше Стефановића, који је водио МУП од 27. априла 2014. до 28 октобра 2020, због наводне повезаности са овом групом.

Министар Стефановић је прво 24. јула реаговао најављујући тужбе против режимских медија. Тада је први пут указао на сукобе у СНС-у рекавши:

– Знам да према мени постоји лична нетрпељивост, па чак и мржња од појединих интересних група у странци којој припадам, али ако је ово начин да се то покаже, онда су се преварили, јер су прешли све границе људског решавања несугласица и проблема. Ово је тачка у којој се угрожавају моја деца, дужност коју посвећено обављам, моја држава и мој председник, а ја то нећу да дозволим и борићу се свом снагом против тога – рекао је Стефановић.

То није зауставило кампању против њега, па је један таблоид објавио како је он користио апликацију Скај коју је, према наводима оптужнице, користила и Беливукова група. Уследила је још оштрија реакција Стефановића 31. јула, када је навео да је истицао проблем криптоване комуникације коју користе криминалци на бројним састанцима са представницима полиција Европе, Руске Федерације, којима су присуствовали званичници МУП-а Србије и затим је нагласио да његове речи може да потврди и директор ФБИ Кристофер Вреј, кога је срео 2019. Рекао је још нешто што је посебно узнемирило његове колеге из власти:

– Истрага против криминалне групе Вељка Беливука је започета у време када сам обављао дужност министра унутрашњих послова и очигледно је кључни сегмент те истраге управо тренутак када је ФБИ разбио ту енкрипцију, повезао све оне који су користили Скај апликацију и стао на пут онима који злоупотребљавају ту технологију. Информације које је ФБИ поделио са европским и нашим службама значајно су помогле да се прикупе докази и подигне оптужница против ове криминалне групе.

Председник Србије Александар Вучић и Стефановићев наследник у МУП-у Александар Вулин су покушали то да демантују тврдећи да амерички ФБИ није имао везе са Беливуком, већ неке европске службе. После три дана Стефановић је покушао да демантује сам себе, али тиме није успео да затрпа пукотину која се шири.

На сајту Амбасаде САД у Србији још од 8. јуна постоји саопштење у коме се описују акције откривања криптованих порука криминалаца и наводи се „још један сличан обрачун марта 2021, када је међународна група судских и полицијских власти блокирала употребу шифроване комуникације организованих криминалних мрежа преко комуникационог система Скај (Скy ЕЦЦ) (тзв. операција Лимит)… Паралелна истрага против система Скај била је смишљени стратешки аспект операције Тројански штит/Зелени сигнал, која је навела део базе криминалних корисника Скаја да пређу на платформу којом је руководио ФБИ“.

Драги читаоци, да бисте нас лакше пратили и били у току преузмите нашу апликацију за Андроид или Ајфон.