Прочитај ми чланак

ТАДИЋ: Вучић хтео као кроз сир; Николићева шамарчина

0

Београд -- Председник СДС Борис Тадић каже да вест о одлуци Николића да се кандидује показује да је све политичка трговина и да је сада прилика за опозицију да се уједини.

„Сада имамо ситуацију у којој се види да је све била лаж – и њихови (Томислава Николића и Александра Вучића) односи су лаж и државно јединство је лаж и принципијелност о којој говоре и подршка једног другом, јер је све зависило само од трговине“, наводи Тадић.

ФОТО: ДС

ФОТО: ДС

Он је казао да је Николић пустио „удицу“ да ће се кандидовати, после чега је настала констернација у владајућој коалицији, која је „већ прославила победу Вучића на слави код (лидера Јединствене Србије Драгана Марковића) Палме у Баточини“.

Тадић је указао да је Николић данас после више сати ћутања изашао са информацијом да хоће да се договори и да је на тај начин подигао себи цену као на политичкој пијаци.

Он је истакао да је сада прилика да опозиција коначно поново седне за сто и размотри насталу ситуацију и види да ли треба изаћи са једним кандидатом или оно што је Вучић желео, са више кандидата да би се размрвило бирачко тело и „он (Вучић) прошао глатко, као кроз сир, на овим изборима“.

„Њему је Николић бацио изазов овог тренутка у лице и то и јесте једна шамарчина с обзиром да је до сада био неприкосновен у сваком смислу“, рекао је Тадић.

Према његовим наводима, опозиција треба да се сабере и види какви су следећи потези владајуће коалиције, али и Социјалистичке партије Србије и Ивице Дачића, који би можда ако Николић остане кандидат ипак под притиском странке и могао да се кандидује.

„Сада је прилика да опозиција покаже да има рационално понашање и покаже да размишља о грађанима и будућности земље и да седнемо и размислимо и да на њихов потез одговоримо политичким отварањем које они не очекују“, рекао је Тадић.

Он је казао и да ће се са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем сигурно састати данас или сутра, а и с лидерима разних странака у настојању да нађе рационално решење.

Тадић је рекао и да је опозиција добила шансу, да не сме да је пропусти, јер ће у супротном грађани плаћати цену ако не дође до промене власти.

„Ово је шанса да се исправе грешке из прошлости које смо и ми чинили и да се Србија консолидује и успостави демократија, обезбеди критичка јавност и слобода медија“, рекао је Тадић.

Како је додао, можда ће бити два кандидата опозиције, можда један и ако буду и Јеремић и Јанковић заједно трчали изборну трку „треба им помоћи и не треба подршком једном дезавуисати другог“.

Тадић је казао да постоји могућност за одржавање и парламентарних избора, уколико Николић остане при одлуци да се кандидује.

Вучић мора да распише у том случају парламентарне изборе да би имао синергију гласачког поступка и да би поништио његов утицај и кроз странку дисциплиновао бирачку структуру, рекао је Тадић.