Прочитај ми чланак

Тачи: Заједница српских општина ће бити локална самоуправа без икаквих овлашћења

0

Косовски председник Хашим Тачи рекао је, у данас интервјуу Радију Слободна Европа, да је немогуће да Приштина и Београд бесконачно воде дијалог само о техничким питањима. Тачи је истакао важност имплементације свих постигнутих спразума, али и постизања једног већег споразума који би подразумевао помирење народа.

hasim taci

Говорећи о застоју у формирању Заједнице општина са српском већином, он је навео да косовске институције имају обавезу да у потпуности поштују одлуку Уставног суда по том питању.

– Желим да верујем да ће и Влада Косова у блиској будућности објавити у јавности формирање Управљачке групе за формирање Заједнице општина са српском већином, која неће имати ни законодавни ни извршни карактер, већ која ће бити у складу са локалном самоуправом европских стандарда, ради међусобне сарадње измеду општина – рекао је Тачи.

Према његовим речима, оснивањем ове групе и радом на формирању Заједнице, Србија се истовремено обавезује на спровођење три питања која су у застоју, посебно оних који се тичу моста на Ибру, енергетике и осталих.

Према Тачијевим речима, сав потенцијал треба концентрисати на имплементацију споразума, али је потребно и проширити дијалог, јер је „немогуће да дијалог о техничким питањима траје бесконачно“.

– Подржавам јаче политичко ангажовање, посредством ЕУ уз подршку САД, на једном ширем оквиру политичког дијалога који подразумева добре односе између Косова и Србије, помирење наших држава и народа, и сарадњу у европском духу – рекао је Тачи.

Он каже да би било од интереса да се ради на постизању једног обухватног политичког споразума који би подразумевао помирење и сарадњу између Београда и Приштине.

– То ће се десити пре или касније – сматра Тачи.

Он је у интервјуу за РСЕ говорио и о демаркацији, како каже, граничне линије између Косова и Црне Горе, и навео да ће јавна расправа о томе почетком августа бити од важности за процес ратификације овог споразума.

Према његовим речима, на Косову је данас створено погодније окружење испуњено надом и оптимизмом да се питање демаркације неће политизовати, већ да ће се постићи јединствен став целог политичког спектра.