Прочитај ми чланак

Тачи: Време је да Србија призна Косово, Дачић: Рунда је била корисна

0

После четврте рунде дијалога Дачи-Тачи у Бриселу, премијер Србије Ивица Дачић и представник Албанаца на Космету, Хашим Тачи изјавили су да и један и други желе да заштите интересе Срба и Албанаца, али на који начин?

Хашим Тачи: Дошло је време да Србија призна независност Косова
Хашим Тачи је поручио свим Србима, где год живе, да је време да Срби и Албанци гледају на своју будућност. –Треба да живимо као добри суседи, а не да будемо таоци конфликтне прошлости – изјавио је Хашим Тачи.

– Ми с Београдом не разговарамо о уступцима. Јер, како каже – Косово Београду ништа не дугује. Разговарамо о нормализацији односа наших земаља. Треба да дођемо до ситуације у којој ће обе стране бити добитници.

Хашим Тачи је изјавио да ће, уколико не дође до нормализације односа Срба и Албанаца, европски пут Србије као и по њему већ независног Косова бити заустављен.

На питање шта мисли о понуди севера Косова за столицу у УН, уколико је буде, Хашим Тачи говори да се питање столице у УН неће решавати на такав начин јер сматра да поделе Космета неће бити, што би значило да је вољан да окупира комплетну територију КиМ.

Што се тиче унутрашњег уређења Космета, он сматра да је то његова територија и да нема потребе разговарати о томе са Србијом. Са друге стране Србима на Космету недостојно нуди европска права која неће бити само на папиру већ и конкретно.

За интегрални прелаз, како смо предходно и упозоравали, Хашим Тачи потврђује да је Космет јединствена царинска зона на исти начин као што је јединствен судски и полицијски простор. Он додаје да је „добра идеја“ за стварање одвојеног фонда за развој севера да управљају Албанци, Срби и међународна заједница.

Што се тиче преговора са Ивицом Дачићем, по њему је атмосфера позитивна, конкретна и конструктивна. Истакао је да су њих двојица као два бивша противника који се налазе у дијалогу, „корисном“ за Србе и Албанце.

Казао је и како је последњи састанак између лидера Албанаца са Космета и Србије, а на којем се говорило о границама, нова победа за државност Косова.

“Србија је овим договором у правном смислу почела признавати државност Косова”, казао је Тачи. Напоменуо је да је сваки сан Србије о подели Косова завршен 25. јула 2011. године када је донесена одлука о постављању шиптарских цариника на граници са Србијом на северу Косова.

Председник Владе Србије, Ивица Дачић: Рунда је била корисна?!
Премијер Србије Ивица Дачић говори да је рунда овога пута била озбиљна, и да су отворили питања паралелизма институција и посебности српске заједнице и севера Косова.

-Отворена је и перспектива да се разговара о новим решењима тако да може да се каже да је рунда била корисна – изјавио је Ивица Дачић, председник Владе Србије, после сусрета са Хашимом Тачијем.

Што се тиче наплате царине на прелазима на северу Косова, Ивица Дачић сматра да је решење привременог карактера и да је остало да се договоре многи технички детаљи.

– Новац од наплате царина ићи ће у посебан фонд за развој општина на северу Косова, који ће бити формиран под окриљем ЕУ. У фонду би учествовали представници Приштине и Срба са севера, казао је он.

– Овај договор у складу је са националним интересом и ставом косметских Срба да не плаћају царине шиптарским институцијама.

На Тачијеву тврдњу да је Ивица Дачић пристао на укидање институција на северу Космета, премијер Србије је одговорио да „свако може да тумачи на свој начин, али није тачно да смо почели демонтажу. То је суштинско питање, које се не може договорити за једно вече. Решење лежи у формирању нових институција на северу које ће бити прихватљиве и за Приштину и за косметске Србе“.

Ивица Дачић тврди да Србији није интерес да форсира институције из Београда, али се зато мора знати какве ће институције Срби имати на северу Космета и да би то морале бити институције српског народа.

Што се тиче опасности да Србија овим путем угрози национални интерес на Космету да би добила датум за преговоре са ЕУ, Ивица Дачић је истакао, да Београд све чини да заштити национални интерес. Он верује да ће Србија почетком јула добити и датум почетка преговора о придруживању у ЕУ, чије су неке чланице пред финансијским банкротом.

 

(Србин.инфо, Новости, Анадолија)