Прочитај ми чланак

ТАЧИ: Разграничење никад није било тема дијалога Београда и Приштине

0

Разграничење никад није било тема дијалога Београда и Приштине, поновио косовски председник Хашим Тачи. Он је оценио у Будви да Европска унија "успорава" процесе приступања региона и да би "изолација" Косова водила ка "расту национализма".

„Замрзнут је став према Косову, не уважавају се успех и постигнућа, посебно по питању визне либерализације. Грађанима је тешко да то разумеју“, казао је Тачи на деветом „Ту би секјур“ форуму (То Бе Сецуре – 2БС) који се одржава у Будви.

foto: www.president-ksgov.net

Форум који окупља представнике држава и влада земаља региона, европске и америчке администрације, те аналитичаре, организовао је Атлански савез Црне Горе.

Тачи је говорио на председничком панелу, заједно с црногорским председником Милом Ђукановићем.

Косовски председник се осврнуо на опасност нарастајућег национализма у региону у и том смислу навео да ће „изолацијом Косова расти национализам“ у том делу региона.

„Регион није у периоду Дејтона, а Србија и Косово нису у периоду Рамбујеа. Регион се променио набоље, али што више ЕУ заостаје, више ће бити националистичких идеја на Косову. Ако Косово остане изловано, доћи ће до раста национализма, а то није у складу са евроатланстким вредностима. Потребно је да ЕУ перспектива буде опипљивија грађанима. У супротном, уместо о помирењу, причаће се о конфликту. Људи ће се с правом питати да ли ЕУ жели Косово“, казао је Тачи.

Он је уверен да би „стварање Републике Српске на Косову дестабилизовало Косово“ и оценио да је дијалог Приштине и Београда „у кризи“.

„На то утичу осетљивост односа Косова и Србије због горке прошлости, али и тешкоће да се донесе коначна одлука о нормализацији односа. У Србији је то осетљиво због лажног мита о Косову који је наметнут у Србији. Ово је најбољи тренутак за решавање проблема. Враћамо се у стање замрзнутог конфликта који може да ескалира. Споразум ће донети мир целом региону Западног Балкана“, сматра Тачи.

Косовски председник је рекао и да размена територија између Косова и Србије „није уопште била на дневном реду“.

                  ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!