Прочитај ми чланак

Тачи поново спушта рампу српским званичницима

0

pol kosovo_620x0

Кампања за косметске изборе 8. јуна званично ће почети за две недеље, а према мишљењу политичких представника Срба из покрајине, у њу би требало да се укључе и званичници из Београда. Питање је, међутим, хоће ли представници српских власти добијати зелено светло Приштине за улазак у покрајину у време одржавања предизборних скупова.

Председник ГИ „Српска“ Владета Костић каже да би ангажман Београда био одличан потез који би мотивисао бирачко тело, посебно расељене:

– Учешће врха државе у кампањи је потребно, а ГИ „Српска“ никада није крила повезаност са Владом Србије, јер Срби на КиМ не могу да опстану без директне везе са Београдом.

Могућност „спуштања рампе“ из Приштине, Милован Дрецун, шеф скупштинског одбора за КиМ, сматра погрешним:

– Не видим куда забране воде ако смо посвећени нормализацији односа. До сада смо сувише били удаљени и подељени. Веома је важно какве поруке ће послати представници извршне власти у Београду. Њихово присуство може да охрабри Србе.

Српска листа још није комплетирана, а рок за предају истиче прекосутра. Извесно је да ће на њој бити политичке опције које „вуку“ гласове. Душан Јањић из Форума за етничке односе, међутим, сматра да би та листа требало да буде што шира, да се не би оставила могућност за албанске „дриблинге“ после избора:

– Албанске партије могле би да направе владу без српских посланика и да функције у извршној власти, за које је прописано да припадају Србима, понуде онима који нису били на јединственој листи и који остану испод цензуса, а не Србима који уђу у Скупштину.

Саша Милосављевић из СЛС каже да је овакав сценарио могућ, али очекује да ће албанске партије позвати српску листу у коалицију:

– Без наших посланика неће моћи да се усвајају важни закони, ни да се мења Устав, а тиме би албанске странке себи везале руке. Мислим да нас неће хтети у опозицији. А, учешће Срба у доношењу закона даје нам могућност да их прилагођавамо нашим интересима.

ГРБОВИ “КРАСЕ“ ЛИСТИЋЕ?

Са становишта Србије, изборе не организује држава Косово, привремене институције, иако је могуће да ће се на бирачком материјалу наћи обележја „државности“ – каже нам Дрецун, који тврди да излазак на биралишта неће бити признавање такозване косовске државе.

– Избори се одржавају у реалном политичком амбијенту у ком Срби треба да учествују како би могли да штите своје интересе.

(Новости)