Прочитај ми чланак

Тачи не одустаје од “Прешевске долине“: Београд неће имати ништа против!

0

Ни у каквим околностима не могу да дозволим поделу Косова или размену територија, пошто је то једна стара идеја Србије. У оквиру корекције граница, око 400 километара, Прешево, Бујановац и Медвеђа ће се придружити Косову. Мислим да је овај захтев скроз легитиман, историјски, разуман и воља грађана“, рекао је он у интервјуу за албански “Top channel“.

Хашим Тачи оцењује да се Република Албанија не би противила припајању Прешева тзв. Косову. Тачи наглашава да још није разговарао о томе са ауторитетима из Тиране, али да верује да се Албанија никад не би противила вољи грађана Прешева, као и да је реч о легитимном захтеву Албанаца са југа Србије и да очекује да Београд неће имати ништа против.

“Ни у каквим околностима не могу да дозволим поделу Косова или размену територија, пошто је то једна стара идеја Србије. Ово је историјски захтев Србије. У оквиру корекције граница, око 400 километара, Прешево, Бујановац и Медвеђа ће се придружити Косову. Мислим да је овај захтев скроз легитиман, историјски, разуман и воља грађана.“, рекао је он у интервјуу за албански “Top channel“.

На питање да ли мисли да Београд може да захтева припијање северног дела Косова и Метохије Србији, објаснио је да на преговарачком столу постоји захтев Албанаца из тзв. Прешевске долине за уједињењем са “Косовом“, али да размена територија не долази у обзир зато што су грађани Прешева, Бујановца и Медвеђе изразили своју вољу на референдуму 1992.године. Он је додао се Београд неће противити овом захтеву, јер је легитиман и оствариће се на миран начин.

“Ако се ово деси, нико неће бити против, ни САД ни НАТО ни ЕУ.“, закључио је.