Прочитај ми чланак

ТАЧИ ЛОБИРА ПО СВЕТУ: Од Америке тражи подршку за војску Косова, а од Ватикана…

0

Подршка за трансформацију безбедносних снага Косова (БСК) и лобирање за признање независност, могле би да буду неке од ствари које ће косовски председник Хашим Тачи тражити наредних дана у Сједињеним Америчким државама (САД) и Ватикану.

Незванично, Тачи ће покушати да „умоли“ америчке званичнике, између осталог и потпредседника САД Мајкла Пенса, да промене мишљење када је у питању војска Косова, односно начин њеног формирања.

– САД су за то да се војска формира, односно БСК трансформише изменама Устава Косова, уз широку расправу са свим заједницама, па и српском. То је њихов став одувек. Међутим, Тачију као да се жури, и већ по ко зна који пут покушава да ту процедуру заобиђе, и то уради само тако што ће прогурати законе у Скупштини Косова – прича извор „Блица“ са КиМ.

Такође, приштински медији ових дана наводе да је Тачи од Владе Косова тражио интензивирање кампање, али и рад на терену, како би се свим заједницама на Косову појаснио цео процес.

Војска до краја године?

– Тачи је и раније, у неколико наврата, изјавио је да ће оружане снаге Косова бити формирана до краја године у партнерству са САД, НАТО-ом и ЕУ – прича наш извор.


Свему овоме се противи и НАТО, па би тема Тачијевих разговора у САД могла и да буде и то да се „погура“ подршка у овом војном савезу.

САД да се укључе у дијалог

Није непознаница да Косово у свему велику подршку има у америчкој администрацији, и некадашњој и данашњој, због чега не чуди ни то што Косово жели подршку САД и за Бриселски процес, па чак и њено укључивање.


То је, између осталог, нагласио сада актуелни премијер Косова Рамуш Харадинај, који је пре извесног времена рекао да би САД требале да се укључе у дијалог Београда и Приштине како би се постигли суштински резултати.

Пре САД, Тачи је посетио Ватикан, који је иначе једна од држава која није признала независност Косова.

– Ово питање је било тема, и Приштина је покушала да утиче на мишљење Ватикана, или да бар, по ко зна који пут, покуша да објасни своје виђење ствари – прича наш извор.

Признање Ватикана посебно би им значило

Како за „Блиц“ каже сарадник на Факултету политичких наука (ФПН) Стефан Сурлић, признање које би дошло од Ватикана за Косово је од посебног значаја.

– Упркос минорном проценту Албанца римокатоличке вере, власти у Приштини су уложили много у „европски хришћански“ идентитет стварајући култ мајке Терезе, називајући по њој главну улицу у Приштини и изградњом велелепне католичке катедрале. Отопљавање односа са Ватиканом, али и евентуално признање значило би још једном међународно легитимисање косовске независности – каже он.

Са њим се слаже и директор Форума за етничке односе Душан Јањић који наводи да када ствари између Београда и Приштине буду кренуле у нову фазу, тај однос би требало да буде међународно и верификован што ће, према његовом суду, највероватније бити кроз резолуцију у Генералној скупштини УН.

– Зато Косово тражи ширу подршку, лобира за УНЕСКО. Ватикан им је важан јер и он има своје интересе, а они са друге стране граде катедрале, повећавају број верника. Нова влада је у експанзији, премијера Харадинаја нема на Косову, али га има у свим суседним земљама – прича Јањић.

Он наводи да је пре извесног времена Хашим Тачи био у посети председнику САД Доналду Трампу, да постоји учестала комуникација коју, каже, доводи у везу са новом политиком САД када је реч о јачању евроинтеграција, за шта је Косово јако важно.

– Косово се и раније, а и данас, првенствено ослања на САД. Став прошле америчке администрације је био да се до војске не може доћи без промене Устава, што је компликованија процедура, тако да се косовске власти труде да обезбеде подршку за сценарио по коме би се само променио постојећи закон о безбедносним снагама и тако дође до војске – објашњава Јањић.

Има ли разлога за бригу

Пошто се у наредном периоду очекује трајни договор Београда и Приштине, косовске власти имају интензивну дипломатску активност како би осигурале снажније позиције у наставку тих преговора, сматра Стефан Сурлић.

– Београд би требало да се забрине уколико Приштина успе да придобије додатну међународну подршку за формирањ војске Косова, чланство у УНЕСКО и друга тела. Пресудна је улога САД као традиционаног заштитника косовске независности и зато Тачи много очекује од посете Вашингтону – истиче он.