Прочитај ми чланак

СВЕТИ СТЕФАН ПРАЗНИК У РС: Заставе Српске вијориће се на сваком кораку!

0

republika-srpska-cestitka-nova-godina-1328585176-63890

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић позвао је данас све јавне институције и установе, привредне и друге субјекте у том граду да, поводом Дана РС, 9. јануара, истакну заставе Српске на својим објектима.

Такође, Гаврановић је, позивајући се на закључке “Одбора за прославу Дана Републике Српске и крсне славе РС – Светог архиђакона Стефана”, упутио позив свим заједницама етажних власника да на стамбеним објектима истакну заставу РС.

“Овај посао требало би да буде завршен најкасније до 7. јануара“, саопштено је данас из бањалучке Градске управе. У главним улицама Бањалуке већ су на јавној расвети постављене заставе РС, а виоре се и на објектима у којима је седиште ентитетских институција.

Српски званичници у РС најавили су „што масовније“ обележавање Дана РС-а, након одлуке Устваног суда БиХ којим је оспорен тај датум.

Крајем новембра прошле године Уставни суд БиХ прогласио је неуставним Дан РС, који се обележава 9. јануара те одлучио да Народна скупштина РС треба да у року од шест месеци усагласи спорни члан Закона о празницима РС са Уставом БиХ.

Српски званичници у РС-у су потом у заједничкој изјави навели да ће се 9. јануар у том бх. ентитету и даље славити као Дан Републике.

(Глас Српске)