Прочитај ми чланак

Свечани дочек за Лукашенка испред Палате Србија

0

Председник Белорусије Александар Лукашенко наставља данас посету Србији званичним разговорима са председником Александром Вучићем

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас да Србија са Белорусијом има много простора за даље продубљивање економске сарадње и повећање трговинске размене на пола милијарди долара.

Он је рекао је да је срећан што поново може да угости у Србији свог белоруског колегу, јединог политичара који је Србију посетио за време НАТО бомбардовања.

„Никада нећемо заборавити вашу посету 1999. Били сте једини светски лидер, који је у тренутку када је Србији било тешко, дошао и желео да покаже колико воли српски народ и нашу Србију“, казао је он на почетку састанка у четири ока.

Српски народ, нагласио је Вучић, воли белоруски народ и поштује све штоје Лукашенко урадио и направио од његове земље.

„Желимо да сачувамо најбоље односе између наших пријатељских народа и држава. Наши политички односи су искрени, отворени и пријатељски и братски, што се економских односа тиче трговинска размена расте. Још много тога можемо да радимо да би увећали рекономску размену до 500 милиона долара на годишњем нивоу“, казао је он.

Вучић је изразио уверење да ће уз подршку Лукашенка, његову енергију, рад и труд тај посао моћи да се обави.

„Вама хвала на доласку у Србију. Нама ваша посета много значи и молимо вас да чешће долазите у нашу земљу“, истакао је он.

Председник Вучић приредио је данас испред Палате Србије свечани дочек за председника Белорусије Александра Лукашенка, чија се посета одвија у години јубилеја, 25 година од успостављања дипломатских односа Београда и Минска, које последњих година обележава снажан развој економске сарадње и трговинске размене.

После дочека, уз постројену Гарду Војске Србије, химне две земље и плотуне у част доласка високог госта из Белорусије, уследиће разговор двојице председника у четири ока, а потом и пленарни сусрет делегација Србије и Белорусије.

Након тог састанка следи церемонија размене потписаних шест билатералних докумената и обраћање медијима Вучића и Лукашенка, који борави у петој званичној посети Београду.

У делегацији Белорусије су и министри иностраних послова те земље Владимир Макеј и минитсар правде Олег Слижевски.

Такође, у Палати Србије, данас ПКС у сарадњи са Белоруском трговинско-индустријском комором и Амбасадом Белорусије у Београду организује пословни форум са циљем развоја привредне сарадње две земље.

Према вредности извоза Белорусија је 34. партнер Србије, док је по вредности увоза на 37. месту.

Лукашенко је јуче поподне стигао у Београд, где га је на аеродрому „Никола Тесла“, уз погачу и со, дочекао председник Србије.

Затим су Вучић и Лукашенко, једини председник који је у Београд дошао и за време бомбардовања, положили венце на Спомен гробљу ослободалица Беграда и Споменик црвеноармејцу.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!