Прочитај ми чланак

Све иде по прихваћеном француско-немачком плану: Косову место у Савету Европе

0

Захтев тзв. Косова за пријем у Савет Европе прослеђен је у даљу процедуру у Парламентарну скупштину ове организације.

То је одлучено на данашњој ванредној седници Комитета министара, потврдила је за „Косово онлајн“ шефица Мисије Србије у СЕ Александра Ђуровић.

За ову одлуку гласали су представници 33 земље, седам је било против (Србија, Азербејџан, Грузија, Румунија, Кипар, Шпанија и Мађарска), док је пет било уздржано (Грчка, Словачка, Молдавија, Украјина и БиХ).

Јерменија није гласала.

Наша делегација је одмах након гласања напустила салу, уз изјаву да ће „Србија преиспитати моделе даљег учешћа у организацији“.

Данашње ванредно окупљање КМСЕ сазвано је на инсистирање Квинте, пре свих Немачке, која је инсистирала да се апликација Косова, која је предата у мају прошле године, коначно нађе на дневном реду.

Министарка спољних послова тзв. Косова Доника Гервала Шварц објавила је на свом профилу на Твитеру да је захтев Косова за пријем у Савет Европе одобрен.

„Пре неколико минута Комитет министара СЕ одлучио је да одобри апликацију Косова за Парламентарну скупштину Савета Европе“, објавила је она.

Како је написала, „велика коалиција демократских земаља, влеиких и малих, доказала је данас да Савет Европе наставља да игра кључну улогу у обезбеђивању слободе и мира“.

Подсетимо, Косово је аплицирало за чланство у Савету Европе 12. маја прошле године.

Апликацију Косова за чланство у СЕ најпре разматра Комитет министара, а након процене ситуације на Косову, коначну реч даје Парламентарна скупштина, коју чине национални представници држава чланица. За пријем неке земље у Савет Европе потребна је двотрећинска већина гласова.