Прочитај ми чланак

Свака част Вучићу: Куртијев план за север Косова из 2012. године спроведен…

0

Косовски премијер Аљбин Курти и његова странка "Самоопредељење" још 2012. године предложили су платформу "Алтернатива за север", у којој тачку по тачку износе план за “преузимање” овог дела КиМ. Данас су готово све кључне тачке Куртијевог плана спроведене, а кад се подвуче црта испод онога што је урадио главни српски преговарач Александар Вучић, стоји једна велика нула.

Овај план Самоопредељења (читај Аљбина Куртија) настао је у време када је актуелни косовски премијер био део опозиције. Више од деценије касније, кључне тачке ове иницијативе спроводе се једна по једна, док Срби на северу Косова губе све – од институција до таблица.

Те 2012. године, негде у време кад ће у Србији доћи на власт Српска напредна странка, Курти се оштро противио начину на који су тада вођени преговори са Београдом. Зато је косовској скупштини предложио план у 13 тачака.

Оружје, специјалци, снажење Албанаца…

На самом почетку платформе Куртијевог „Самоопредељења“ тражи се трансформација Косовских безбедносних снага у војску, као и потписивање споразума са НАТО.

Ова тачка није у потпуности реализована, али ових дана смо сведоци наоружавања Приштине од стране Сједињених Америчких Држава. На Косово стижу противтенковске ракете „џавелин“, а осим те, планиране су и друге набавке оружја.

Иначе, КБС су основане још 2009. Године, а према плану Мартија Ахтисарија имају право само на лако наоружање. Ракете се свакако ту не подразумевају.

Друга тачка платформе прецизира реализацију онога што је тренутно највећи безбедносни изазов са Србе северно од Ибра – присуство косовских специјалаца.

„Требало би да буде појачано присуство полиције на северу због тамошњег ванредног стања. База специјалне јединице косовске полиције требало би да буде смештена у Бошњачкој Махали, у бившој бази Кфора, односно бившем војном ремонту. Друге две базе специјалних јединица заједно са војним снагама требало би да буду у близини граничних тачака“, наводи се у тој тачки.

Ово је у дело спроведено почетком 2022. године, када су грађани на северу Косова почели да примећују упадљиво присуство специјалних јединица Косовске полиције. На територијама општина Лепосавић и Зубин Поток саграђено је неколико полицијских база, махом на земљишту које је Србима одузето експропријацијом. Недавно је суд у Приштини ову одлуку поништио.

Када је о војном ремонту реч, пре неколико дана одлуком СО Северна Митровица, земљиште на ком је овај објекат додељено је косовском МУП-у.

У шестој тачки ове платформе помиње се политика реципроцитета. То је приштинска Влада на челу са Аљбином Куртијем реализовала током велике кризе са таблицама у септембру 2021. године. Тада су донели одлуку да неће признавати српске таблице. Након прелепљивања националних симбола, барикада, криза и преговора – регистраске ознаке српских градова на КиМ више не постоје, а возила са РКС таблицама однедавно могу неометано у централну Србију. Иако је председник Србије Александар Вучић узвикивао “нема предаје, КМ остаје”.

Толико о томе.

Прелазимо на 11. тачку Куртијевог предлога. Ту се помиње оснаживање Албанаца који живе на северу КиМ. Курти је ту предвидео обезбеђивање средстава за реконструкцију куц́а, побољшање инфраструктуре, бесплатни јавни превоз до југа Митровице и обрнуто три пута дневно, олакшице при запошљавању и приликом уписа на факултет…

Косовска влада 2023. године кренула је у реализацију овог плана. Покренут је пројекат изградње и реновирања албанских кућа на северу Косова. Ископани су темељи у Лепосавићу и северном делу Косовске Митровице… Осим кућа, реновирају се и путеви, а приликом једне такве поправке, оштећено је старо православно гробље у Митровици.

У осталим тачкама ове платформе углавном се наводе улагања, стипендије, успостављање билатералних односа…

Међутим, Курти није рачунао на то да ће му преставници Срба с КиМ, пре свега оних из Српске листе, оберучке помоћи да премаши сопствена очекивања и планове.

Охрабрени порукама које су стигле из Српске листе, Срби на северу КиМ напустили су институције, након чега је уследила велика криза пропраћена насилним заузимањем општин на чијем су челу сада Албанци, а са тих зграда вијори се косовска застава.

Шта смо све изгубили на Косову у последњих 10 година власти СНС?

Парафирањем Бриселског споразума на који су потпис ставили тадашњи косовски и премијер Србије Хашим Тачић и Ивица Дачић, започета је интеграција полиције и правосуђа у косовски систем. Расписивани су локални избора до краја 2013. на целој територији Косова, дакле и на северу Косова по косовским законима.

Приштина је добила и свој позивни број, а грађани са косовским личним картама неометано улазе у централну Србију.

Основано је и предузеће по косовским законима „Електросевер“, које преузима контролу и наплату струју на северу.

Поред свега тога, носиоци српских пасоша са пребивалиштем на Косову и даље су једини становници Западног Балкана којима је за путовање потребна виза.