Прочитај ми чланак

ШУТАНОВАЦ као бот: Многи политичари би били срећни да се сликају са Трампом

0

Фотографија на којој се види како председник Србије Александар Вучић седи испред америчког председника Доналда Трампа у Белој кући, извазвала је много пажње у јавности и на друштвеним мрежама. Њу је коментарисао и бивши председник државе Борис Тадић, наводећи да је такав третман Вучића “протоколарно понижавање Србије”, док је некадашњи министар одбране Драган Шутановац рекао да Трамп тако седи и са својим тимом, те да би “многи политичари били срећни само да се сликају са њим”.

Јавност је јуче са ишчекивањем пратила шта се дешава у Вашингтону, где је председник Србије у присуству Трампа и косовског премијера Авдулаха Хотија потписао споразум о економској нормализацији, а који је обухватио и низ политичких питања.

Након почетног коментарисања ставки из потписаног документа, убрзо је друштвеним мрежама почела да се дели фотографија, на којој се види како Вучић седи испред Трампа у положају који су поједини окарактерисали као понижавајући.

Такав став је имао и бивши председник Србије Борис Тадић, који је на свом Твитер налогу написао да “ниједан председник не би смео да дозволи овакав третман од стране председника друге државе”.

“Тиме понижава све грађане своје земље”, написао је Тадић и истакао да је реч о “протоколарном понижавању Србије”.

Шта мисли о третману председника државе у Белој кући, бивши покрајински премијер Бојан Пајтић, показао је када је уз слику Вучића и Трампа на Твитеру поделио и фотографију направљену приликом срдачног сусрета Зорана Ђинђића и Џоржа Буша.

“Углед Србије у свету. Некад и сад”, написао је Пајтић.


И Бора Новаковић, потпредседник Народне странке, објавио је колаж фотографија, путем којих је упоредио сусрете Ђинђића и Буша, Јеремића и Обаме, и Трампа и Вучића. Изнад слика на којима се виде Трамп и Вучић написао је “понижење” и “срамота”.

Овакав став делили су и бројни други твитераши, а у маси таквих издвојио се Драган Шутановац, бивши министар одбране, који је поделио фотографију Трампа и његових сарадника.

“Трамп овако седи и са својим најважнијим тимовима, ово је тим за борбу против цовид19. Везе ово нема са непоштовањем саговорника”, написао је Шутановац, који је потом постао мета бројних твитераша који су очито мислили другачије.

Како то да се његов став толико разликује од већине, пре свега, његових колега, Шутановац је појаснио у изјави за портал Нова. Он каже да мисли да је “спорна” слика Вучића и Трампа изазвала “непотребно пуно пажње”.

“Не мислим да је Србија на било који начин понижена. Да будем буквалиста, док председник Србије седи, потпредседник САД стоји”, наводи Шутановац.

Он каже да је та слика Вучића и Трампа настала на маргинама догађаја.

“Сигуран сам да би многи политичари на свету били срећни да се само сликају са Трампом, а не да разговарају са њим”, закључује Шутановац.