Прочитај ми чланак

Сукоб кланова: СНС организује протест против СНС уз помоћ прорежимског владике?!

0

Упркос “медијацији” Александра Вучића и наводном смиривању страсти, саги о томе чија ће од две СНС струје у Војводини преузети кадровање Клиничким центром Војводине се не види крај.

По договору да се “све врати у пређашње стање”, актуелна директорка Едита Стокић је 10. децембра ипак повукла оставку коју је поднела седам дана раније. Међутим, њена ривалка др Весна Туркулов, која је оптужена да је као начелница Инфективне клинике водила тајно ковид одељење, ипак није враћена на претходну функцију.

О овој “неправди” огласила се и Српска православна црква, али и “захвални пацијенти” др Туркулов, који су најавили протестни скуп подршке за четвртак, на дан када заседа Скупштина Војводине.

“У четвртак, 16.12.2021. у 9:30х иза зграде Бановине у Новом Саду, окупићемо се у знак подршке др Весни Туркулов како бисмо изразили захвалност за њену несебичну борбу против корона вируса и исказали незадовољство због непрофесионалног и нехуманог односа према врхунском и часном лекару који је неправедно смењен с места управника Инфективне клинке након непроцењивог доприноса у лечењу и спасавању небројених живота”, наводи се у допису који су потписали “Захвални пацијенти”, а који је синоћ послат у јавност.

Потписници су најавили да ће том приликом предати и захтев председавајућем Скупштине АП Војводине да се др Туркулов врати на место управника Инфективне клинике, као и да се обуставе “сви монтирани и нелегални дисциплински поступци који се против ње воде”.

“Часни, искусни и стручни лекари, а посебно хероји ове пандемије не смеју бити жртве личних анимозитета, јер је њихов допринос заштити здравља непроцењив”, наводи се у допису.

Под поменутим “личним аномозитетима”, о чему је наш портал већ извештавао, подразумева се сукоб струје СНС коју предводи градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и дела војвођанских напредњака који следе покрајинског премијера Игора Мировића. Скандал је избио након што је Вучевићева струја преко ноћи прогурала скупштинску одлуку којом се Влади Војводине, односно премијеру и покрајинском секретаријату за здравство одузимају ингеренције не само над кадровањем у КЦВ, већ и располагањем финансијама највеће војвођанске болнице.

Тада је “напрасно” искрсла афера о тајном ковид одељењу др Туркулов, која је од стране Вучевићеве струје била виђена за наследницу Мировићеве пуленке, др Стокић. Изигран, и то међу својима, премијер је прво запретио оставком, а потом и “доказима”, тврдећи да се директорки КЦВ спрема смена само зато што је разоткрила да је “Инфективне клинике примала ковид пацијенте и након отварања нове болнице на Мишелуку”, и да је због тога порастао “број новооболелих пацијената”.

У читаву ујдурму затим се умешала и црква, односно Епархија бачка, која је стала на страну др Туркулов. Протојереј Владан Симић на сајту Епархије нагласио је да се “наставља започети пир бахатости и бескрупулозности, кривотворења документације и покретања монтираних дисциплинских поступака“, оптужујући покрајинску владу и управу КЦВ за “беспризорну хајку” на др Туркулов. Идеја о скупу подршке најављена је већ тада, када је протојереј најавио да ће СПЦ тражити “и оставке”.

“Ако читава ствар ускоро не добије једини могући разумни и поштени епилог, нама, обичним грађанима и благодарним пацијентима др Весне Туркулов, не преостаје ништа друго него да се окупимо на неком јавном месту и да сви заједно подржимо нашу драгу докторицу Весну, а од оних који су злоупотребили своје положаје затражимо оставке“, додаје се у апелу Епархије.

Да циркус буде комплетан на крају се побринуо и сам председник Александар Вучић. Приликом недавне посете Новом Саду, уз помоћ заменица и општих места, Вучић је и свог градоначелника и премијера подсетио ко се, на крају, за све пита у овој држави.

„Не занимају ме ни сујете, а ни то што ће једни да кажу да је ово, а други да је оно. Имају обавезу да раде у интересу грађана Војводине и Новог Сада, тако да је добро да то што пре разумеју. Ако не разумеју тражићемо друга решења и нема ту велике филозофије. То да мислите да ће неко да ме уцењује тиме што хоће или неће да направи нешто у одређеном тренутку или што мисли да има право да то ради, па нема право. Свако има право да се понаша у складу са својим ингеренцијама и својим обавезама. Верујем да ће добри и паметни људи да раде свој посао у интересу грађана, а не да размишљају о томе како ће да се додворе неком другом делу јавности, свађајући се са онима са којима би требало да раде. Овде говорим и о једнима и о другима“, поручио је Вучић.

И једнима и другима, његовима.