Прочитај ми чланак

Сучељавање: Игор Мировић (СНС) и Милован Милошевић (ДСС)

0

igor-milovan

(Вечерње новости)

Игор Мировић потпредседник СНС

Странци могу да помогну
Као што прихватамо странце у спорту, медицини или привреди, који долазе да би нам помогли, исто тако треба гледати и на ангажовање иностраног стручњака у Влади Србије, било кроз саветодавну било кроз министарску функцију, сматра потпредседник Српске напредне странке Игор Мировић.

Он каже да основни мотив довођења странца није прављење представе за народ, како неки говоре, већ трагање за стручњаком који може да реши проблеме у финансијском сектору:

– Нећемо довести било кога, већ људе који својим знањем и искуством могу да помогну. Ваљда је важно да ли неко зна да ради или не, а не одакле долази. Стручњаци који већ руководе разним мултинационалним компанијама у Србији само су донели профит нашој привреди и никако нам нису одмогли. Ако неко може лакше да реструктурира наш јавни дуг, онда је свакако добродошао.

Мировић додаје да ће коначна одлука бити позната у наредних неколико дана, а ефекти ове идеје моћи ће да се мере већ за годину или две.

– Када њихови резултати доћу на проверу, као и осталих чланова Владе, моћи ћемо да оценимо да ли је то био добар потез. До тада ниједна критика не стоји, а лично сматрам да је ово веома добра идеја.

Милован Милошевић председник Извршног одбора ДСС

И Србија има стручњаке
Не може нико да ме убеди да међу осам милиона становника у Србији не постоји барем пет добрих стручњака за финансије. Сумњам да неко из ММФ, са аферама иза себе, може да уради нешто више и да спасе економију која је на ивици банкрота. Напротив, новим кредитима направиће само већа дуговања.

Овако на ангажовање кадрова из иностранства гледа Милован Милошевић, председник Извршног одбора Демократске стране Србије:

– Народ који је гласао за партије које се тренутно налазе на власти овим потезом биће преварен. Ако већ хоће да доведу странца, онда нека распишу нове изборе и нека са тим решењем изађу пред грађане да они кажу шта мисле.

Милошевић истиче да нема ништа против повратка наших младих стручњака који су се школовали изван Србије, али није сигуран да они могу одмах да преузму важне функције:

– Тај рецепт смо већ имали у Ђинђићевој влади, али ништа нам конретно није донео. Вратили су се и Божидар Ђелић, Горан Питић, Горан Новаковић, па не видим да су много помогли. Не значи да је неко ко има огромно књишко знање и радно способан. Пракса је нешто друго. Зато треба бити опрезан приликом њиховог постављања на одговорна места.