Прочитај ми чланак

Стручњаци тумаче: Нова владе већ у изборној кампањи?

0

Мало, мало па први потпредседник владе Александар Вучић, у чијим рукама није ништа мање власти него што је има премијер Ивица Дачић, меко припрети коалиционим партнерима рушењем сопствене владе и превременим изборима.

Вучића опоненти из ДС и ЛДП отворено оптужују да и борбу против корупције фактички користи са „нишаном” на следећим парламентарним изборима. У сваком случају, не редовним. Не кроз четири године.

Повремено се стиче утисак да је и Дачић такође „у кампањи”.

Утисак да стартни пиштољ може опалити у било ком тренутку – додатно појачавају медији. Тако је, примера ради, дневни лист Информер – близак напредњацима и Вучићу – већ објавио да ће превремени избори бити у децембру.

Изборна кампања је, у неку руку, прекидана само док је трајало бројање гласова ђурђевданских избора. Али: кад ће нови избори – у децембру или напролеће? Или…

Марко БЛАГОЈЕВИЋ, ЦеСид
Вучић превременим изборима бије по Дачићу и социјалистима
Чим се заврше једни избори, у Србији почиње прича о другима. И у свету је тако: политичари су увек у кампањи.

Једина разлика је у томе што је у Србији раније опозиција причала о изборима, а сада то долази из власти: Александар Вучић их стално помиње и користи то као `полугу` према социјалистима.

Од превремених избора нема шта пуно да изгуби, а и Влада може да се промени преко промене састава.

Ако би превремених избора ипак било, социјалисти су ти који би можда испали из комбинације.

У сваком случају, изгледа да код нас сви чекају да виде како ће се расплести криза у ДС. Тек онда можемо да размишљамо о томе да ли би нека нова структура у ДС, уколико је буде, могла да буде потенцијални партнер напредњацима у некој будућој влади.

Игор ИВАНОВИЋ, сајт Глава и Зид
Изборе „расписују” они који би да уздрмају владу
Политички је непрофитабилно да избори буду ускоро, пошто је влада стара тек неколико месеци и много више је базирана на обећањима него на видљивим резултатима.

Нови избори би били контрапродуктивни за свакога и изазвали би цунами на политичкој сцени готово свих странака, укључујући и највећу опозициону ДС, због збивања у њој и неких афера које још нису до краја огољене (али је у јавности створена атмосфера да постоје пуно). Зато није реално да ће бити скорих избора.

Чак и ако се уђе у прекомпоновање власти у ДС, ако се део око Ђиласа огради од Тадића, мислим да ни то није у интересу владајућих странака.

Само неки огроман политички потрес, који би се десио унутар владе, могао би да доведе до нових избора. Али, не заборавите да у овом моменту постоје неке опозиционе странке које немају исти став као већина опозиционог блока по многим питањима, мислим на ДСС, па би прекомпоновање власти могло да иде чак и у том смеру.

Наравно, под условом да не дође до неких потеза према Косову и ЕУ који би били неприхватљиви за ДСС.

Ако Влада настави континуитет Тадићеве политике приближавања ЕУ и преговора са Косовом испод границе националног интереса, ДСС ни по којој цени неће учествовати у Влади. Може је технички подржати до неких избора – који би били орочени. Не би било логично да размак између избора буде мањи од годину дана, сем у случају неких огромних политичких протеста, који до сада нису видљиви.

ДСС ће остати доследна својој политици јер је то најскупља роба коју та странка има.

Утисак о превременим изборима праве медији који су већином под контролом тзв проевропских снага и добијају задатке од оних који желе да се ова Влада уздрма.

Пола медија у Србији је у власништву странаца.

Милан НИКОЛИЋ, политички аналитичар
Дачић још није сигуран да је премијер…

Ово је сада више сређивање настале ситуације где подела власти није баш перфектно обављена, па се сада штимују односи. Имате неке и патриотске и жешће изјаве углавном у том домену, где премијер још није сигуран да је премијер, потпредсеник владе још није сигуран колику то моћ носи, а иста прича је и са председником Србије.

Требаће им још неко време да утврде ко је где и колику то тежину има.

У сваком случају, идућа година ће бити веома тешка, јер долази нови талас кризе. Две основне линије развоја су: да ли идемо ка ЕУ и однос према криминалу и корупцији. Видећемо на шта ће то да изађе, јер сада видимо само основне кораке. Али, ако до јуна не добијемо датум, нећемо ући у буџет ЕУ за период од 2014. до 2021.и имаћемо социјалну и економску кризу због које ова влада неће издржати 4 године.

Кад је реч о утицају ситуације у ДС на изборе: постоји могућност да се из ДС издвоје београдски сектор и Војводина, а могуће је да ДС уђе у коалицију на власти ако победи један од кандидата. Али, то нису тако велике могућности.

Питање је да ли ДС жели да уђе у власт и дели одговорност, кад може да сачека и да јој све падне у крило!

Милован БАЛАБАН, извршни уредник Видовдана
Избори могући због Комета

Влада и председник Србије се морају изјашњавати о стварима које су 4 године гуране под тепих. То изазива одређене тензије и несугласице и зато се у медијима објављују теме које асоцирају на конфликте у Влади и нове изборе.

Реално, конфликти постоје, али још нису кулминирали толико да би дошло до избора.

Много зависи од преговора око Космета и од наставка борбе против корупције. У овом тренутку нико о изборима не размишља озбиљно, али за пар месеци ћемо видети неку нову ситуацију. Питање Космета може да изазове размимоилажења, турбуленцију и изборе.

 

 

 

(Факти)