Прочитај ми чланак

СТРОГО ПОВ.: О Вучићевој свадби, овај пут уз фотографију

0

ZORANA MIHAJLOVIC

(Александар Бећић)

Александар Вучић нема право на приватан живот. Тога се одрекао оног тренутка када је решио да се бави политиком. Заклањање иза приче о „непримереним коментарима о приватном животу“ је најгора ствар коју можете урадити на једној ванредној конференцији за медије.  То ће вам рећи сви они који се баве односима с јавношћу.

Зато сте ви, госпођо Зорана Михајловић, злоупотребили новинаре, када сте сазвали ванредну конференцију за новинаре у понедељак у 10 ујутро.

Јер, новинари су дошли. Понадали су се да ћете најавити Бајатовићево смењивање. Или барем неки нови корупционашки скандал. Али, ћорак. Добили су Вашу одбрану лика и дела страначког шефа.

ПРОПУСТИЛИ СТЕ ШАНСУ

Него, да се ми вратимо тој прљавој кампањи, коју помињете. Да се вратимо на тему која интересује јавност више него ли било шта што се дешава на Фарми, у X фактору, Лицу које звучи познато, Звездама Гранда и осталим програмским садржајима резервисаним за замајавање народа. Наравно – говорим о „женидби“ Александра Вучића. Да поновим: оног тренутка када се определио да буде вођа (па макар у питању били и само и искључиво чланови СНС), он се приватног живота одрекао. Тако је у свету, тако је и у Србији.

Морам вам скренути пажњу да је приватни живот ваших политичких противника био омиљена тема разних таблоида по овој земљи: сетите се само колико текстова је објављено о Тадићу и Ђиласу и њиховим брачним (не)успесима.

Кад смо код бракова – шта је ту – госпођо Михајловић – непримерено?

Ако је прича о „венчању“ Александра Вучића измишљена – онда се то на ванредној конференцији – демантује. Аргументима, наравно.

Ако је прича о „венчању“ Александра Вучића истинита – постави се на ванредној конференцији за новинаре питање – а шта је лоше у томе што се особа која води озбиљну политичку партију – заљубила?

Зато сте ви, госпођо Михајловић, пропустили сјајну шансу да до ногу потучете своје политичке противнике и оне који „спроводе нечувену кампању против Александра Вучића“ – ма како се они звали: Мишковић, жути, љубичасти, плави, црни, тајкуни, криминалци…

vucic navodna svadba

О НАВОДНИЦИМА, ЛОКАЦИЈАМА И ФОТОГРАФИЈИ

Да објасним: лично мислим да је прича о „венчању“ неспретно измишљена. Стављам реч „женидба“ под наводнике зато што сам до сада добио само уверавања да је Александар Вучић – Супермен. Према „поузданим“ изворима, исти се „оженио“ у последњих 15 дана најмање десет пута, на различитим локацијама (а „кампања“, је лансирана баш 9. децембра о чему сам писао у тексту О свадбама и изборима међу напредњацима). Од тог дана када сам објавио поменути текст, да Вам таксативно побројим, лично сам добио информацију да се:

1.Оженио 7. децембра у Београду. Једном. И то у приватном елитном ресторану;
2. Оженио 8. децембра у Лозници. Једном. Такође у приватном елитном ресторану;
3. Оженио 13. децембра у Београду. Два пута. Кад кажем два пута – мислим на две локације. У исто време. У Дому Гарде на Топчидеру и у Дому Војске у центру;
4. Оженио 14. децембра у Београду, Шапцу, Лозници. Пет пута: у Београду три пута (Дом Гарде, Дом Војске, један земунски локал), а по једном у Шапцу и Лозници (у елитним ресторанима, наравно). У исто време;
5. Оженио некад, много раније, али је то тек сад процурело у јавност.

У свим овим таксативно побројаним ситуацијама, појављују се три заједничке приче:

Прва: Пиће је на „свадби“ за 300 душа служио рођак „поузданог извора“, који је дворио – наравно – баш лично Александра Вучића. И наравно, тај рођак нема никаквог разлога да измишља причу како је вино сипао Њему.

Друга: На „свадби“ је међу високим званицама наводно био само један страначки званичник – Небојша Стефановић. Остали чланови врха странке која је тако хомогено прославила пет година постојања у Арени – нису били позвани.

Трећа: Сви „поуздани извори“ као крунски доказ нуде фотографију. Која се шаље искључиво е-маилом.

КРАТКА АНАЛИЗА ФОТОГРАФИЈЕ

Да, да: знате ви… Ово је та фотографија.
Добио сам је седам пута. Као крунски доказ да је весеља било. Наравно, уз молбу да никако не објавим од кога сам је добио.

Сви они које сам питао – а да ли су на „свадби“ били – одговорили су да нису. Али да је ту био њихов добар пријатељ. Или већ поменути рођак. Да је баш он направио фотографију.

И та фотографија има гомилу грешака.

Да фотографију поновимо, овај пут увећану, и да покажемо које су све грешке направљене. А на њих ће вам указати сваки познавалац фотографије. Да нагласим: не желим да говорим како сам један од оних који могу да уоче монтажу (нарочито ако је добро направљена). Ја сам о овој фотографији разговарао са људима који зарађују новац тако што свакодневно сликају друге. Али – не на свадбама. Него у ситуацијама које могу да буду и опасне.

Него, хајде да причамо о грешкама:

1. Различити извори светла: погледајте како су осветљени ликови Александра Вучића и (по једним изворима) Тање или (по другим изворима) Тамаре. И не само извори светла: јасноћа Вучићевог и лика „младе“ су потпуно различити.
2. Да је ова фотографија реална, могли бисмо да закључимо да Александар Вучић има врат као певац: танак. Међутим, више је него јасно да је врат „засечен“ заједно са главом и умонтиран на фотографију
3. Свака длака на Вучићевој глави се види јасно, док је остатак фотографије мрљав, нејасан.
4. На лицу малишана су „мачје очи“ – одбљесак који се види када се слика „идиотом“ или телефоном подешеним на аутоматски режим. На озбиљним апаратима (који су сликали само Вучићеву главу) таква грешка се не појављује.
5. Најтраљавије одрађен сегмент фотографије: рукав малишана – за ког иначе тврде да му је син. Дакле, ту је јасно да је искоришћена нека друга фотографија, са које је исечена фигура детета и убачена у ову монтажу. Осим тога, и једно и друго Вучићево дете одавно су прерасли узраст детета са фотографије и „прешли су “ Вучићеве лактове.
6. Сенка коју наводно прави Вучићев (а ко зна чији) сако: са онаквим осветљењем – немогућа.
7. Сенка коју наводно прави Вучићева глава: са онаквим осветљењем – немогућа.
8. Сенка коју наводно прави венчаница: такође немогућа.
9. Фризура детета – вештачки продужена и замагљена.
10. Наводна Вучићева рука: јасна, јака и изразито маљава. На свим фотографијама Вучићеве руке су јаке, али глатке.
11. За разлику од Вучићеве руке која је у покрету, али јасна, руке послужитеља тањирића су у покрету и замагљене.
Дакле, ако је свадбе (или веридбе, како по најновијим причама, тврде „добро обавештени извори“) било – ова слика сигурно није настала на њој.

КАД ПОЛИТИКА ОБЈАВИ ДА ЈЕ СВАДБЕ БИЛО…

То се већ не може назвати „прљавом кампањом“.

Барем тако мисле разни новинари. Јер, од Политике се не очекује да се баве непровереним информацијама. Од таблоида по Србији се очекује, али од Политике… Не.

Зато ми није јасно: чега се плашите, даме и господо напредњаци? Па својим невештим формулацијама само подгревате сумње.

Да ли је свадба или веридба, није битно. Да ли је истина или лаж – није битно. Да, претходна кампања напредњака је базирана на вредностима породице, али, заборавио је то народ. Једноставно, прича која је могла да вам служи, прича коју сте могли да искористите као одлично средство за прикупљање поена – обила вам се о главу. Јер – и поред ове анализе фотографије – и под овим текстом ће бити приче како је „свадбе ипак било“.

За мене лично свадба или било које весеље породице Вучић није вест.

За мене ће напредњачка конференција за новинаре бити битна оног дана када заиста ударите на корупцију. Дакле, не када притворите, него у букагије ставите сваког тајкуна.

За мене ће вест бити када смените не своја два градоначелника општине, него сваког који није радио како треба у општини у којој сте победили.

За мене ће вест бити када доведете оне милијарде инвестиција.

Када успете да смените Бајатовића. Кад опростите дуговања за струју свим сиромашним грађанима ове земље, а богатим дужницима одузмете џипове.

За мене ће вест бити кад у Србију донесете бољи живот. Али немојте то да чините за пет година. Јер – у том бољем животу тада неће моћи нико да ужива.

(kolumnista.com)