Прочитај ми чланак

Странке у Србији и даље крију донаторе

0

Партије су, иначе, по прописима дужне да на интернет страници објављују приливе који премашују износ просечне плате у држави

Свега три парламентарне странке поштују законску обавезу да на своје сајтове редовно ”каче” уплате донатора.

ДС, СПС и СПО уредно су од почетка 2013. евидентирале сваки ”пријатељски динар” који се слио у њихову касу. Партије су, иначе, по прописима дужне да на интернет страници објављују приливе који премашују износ просечне плате у држави.

Код ДС је у последњих месец и по најиздашнији био Миодраг Милошевић из Београда који је странци даривао 78.000 динара. Од челних људи, широке руке су били заменик председника Бојан Пајтић, који је приложио 34.800 и шеф ИО Душан Елезовић који је дао 38.120 динара.

Странкама које не објављују донације прете прекршајне пријаве – категоричан је професор Зоран Стојиљковић из Агенције за борбу против корупције. „Кршење закона се неће толерисати. Странке не могу унедоглед да се изговарају на скромне прилоге, јер се свака уплата сабира и када пређе износ просечне плате, мора да изађе на видело“, каже он.

Социјалисти су у овој години забележили свега две уплате и обе су издашне. Зрењанинци Жељко Малушић и Будимир Никић помогли су Дачићевој странци са 350.000, односно 200.000 динара. Највећи донатор СПО за сада је Марија Никитовић, која је партији Вука Драшковића 4. фебруара уплатила 29.000 динара.

Последњи евидентирани донатор на сајту СНС је фирма ”Лидер про” из Сремске Митровице, која је још у априлу прошле године приложила 500.000 динара. 
„Ништа не кријемо. Послали смо Агенцији за борбу против корупције све извештаје и ускоро ће бити објављено на сајту“, речено је у штабу напредњака.

Ни УРС нема списак добротвора, иако њихова стожерна партија Г 17 плус уредно на сајту бележи сваку уплату. 
„Наше чланице бележе донације саме за себе, а јединствену базу података имаћемо када званично прерастемо у странку“, рекао је Марко Селаковић, портпарол УРС.

У ДСС последња донација је убележена у августу.

„Од тада није било уплата, пошто користимо средства из буџета. Зато и немамо свеже податке на сајту“, објашњава Дејан Михајлов, директор ДСС. Слично говори и Бојан Костреш, заменик председника ЛСВ.

„Углавном се ослањамо на буџет. Немамо донатора из привреде, једино нам помажу чланови и то углавном у време кампање“, каже он.

На својим сајтовима, ЛДП и СДПС углавном наводе донације које су примили непосредно уочи или после прошлогодишњих избора, док су на презентацијама ПУПС и Нове Србије наведени само ранији финансијски извештаји.

(Курир)