Прочитај ми чланак

СТРАНКАМА УКИДАЈУ ЗАКУП ТВ ТЕРМИНА! „Вето“ на забавне емисије

0

pol-TVpravila_620x0

Нова правила за емитовање предизборног програма на телевизијама: Садржај ће се снимати 24 часа. Забрана објављивања истраживања јавног мњења.

Ппедизборна кампања протећи ће први пут без закупљених страначких термина на телевизијама! Ово ново правило, објашњавају у Регулаторном телу за електронске медије (РЕМ), уведено је да не би странке које имају велике буџете закупиле велики број сати на телевизијама.

Митинзи ће моћи да буду емитовани, али према проценама уредника, као део предизборног програма, и без дискриминације странака.

Још једна новина је да овог пута и комерцијалне телевизије морају са странкама да потпишу уговоре о сарадњи, ако желе да се њихов програм емитује. До сада су ту обавезу имали само јавни сервиси – Радио-телевизија Србије и Радио-телевизија Војводине.

ВЕТО НА ЗАБАВНЕ ЕМИСИЈЕ

Политичари, током предизборне кампање, не смеју да гостују у забавним емисијама, играном, дечјем и сличним програмима. Изузетак је само ако је садржај снимљен бар годину дана пре расписивања избора. Забрањено им је и да преузимају улогу водитеља и репортера у ТВ програмима.

Како би у кампањи било што мање кршења правила, стручне службе РЕМ раде појачано.

– Први пут се надзор предизборног програма врши одвојено од стандардног надзора – каже за „Новости“ Горан Петровић, заменик председника Савета РЕМ.

– Почео је да ради и нови софтвер, тако да се програми двоструко снимају 24 часа, без престанка.

Да не би добили казну, емитери ће морати да поштују Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање, који је РЕМ објавио.

Тамо је, између осталог, наведено да предизборни програм мора бити одвојен звуком и сликом од остатка програма, а током трајања мора да буде јасно означен текстуалним обавештењем. Не сме се емитовати у току и најмање десет минута пре или након емитовања емисија за малолетнике. РЕМ ће реаговати на сваку неправилност.

Забрањено је прикривено емитовати предизборни програм, представљајући га као информативни или неки други програм. Све листе на телевизијама морају да буду заступљене „без дискриминације“, каже правилник.

Телевизије имају обавезу да емитују политичке огласе свих изборних листа. Ако је заинтересованост већа од слободних рекламних минута, они морају да буду распоређени сразмерно заинтересованости.

Телевизије не смеју у ударним терминима, као вести дана и главне наслове, да објављују истраживања јавног мњења која процењују како се странке „котирају“.

Извор: Novosti.rs