Прочитај ми чланак

Штрахе: Срби су добри и вредни људи који обогаћују нашу културу у Аустрији

0

hans-kristijan-strahe

Лидер Слободарске странке Аустрије (СПА) и кандидат за градоначелника Беча, Хајнц-Кристијан Штрахе говорио о проблемима миграната, о томе што га многи сматрају за највећег пријатеља Србије у ЕУ, као и о дружењу с председником Републике Српске Милорадом Додиком.

– Није било једноставно. У већини анкета у то време (крај 2004, почетак 2005, прим. аут.) смо добијали 2-3% гласова, али смо већ на локалним изборима у Бечу у октобру 2005 добили 15%, чиме се показало да СПА није мртва, иако су то многи предвиђали, па чак и прижељкивали. Наше чланство и функионери веровали су у странку и ево данас смо по већини анкета најјача странка у Аустрији – започео је разговор Штрахе.

– Тренутно када је тема азил и избеглице у питању влада једна потпуна конфузија. На једној страни имамо тзв. „привредне избеглице“ односно мигранте, који немају никакво право на азил, а на другој страни имамо ратне избеглице које имају право на азил. Оно што је у овој ситуацији неопходно то су решења на лицу места тј. у кризним подручјима, медицинска помоћ на лицу места, те помоћ кроз циљане пројекте, али не као до сада са неконтролисаним упумпавањем новца и невођјењем бриге шта ће бити са тим новцем, него са циљаним пројектима и строгим контролиним механизмом да би ти пројекти били спроведени и служили својој сврси. Аустрија такође мора јасно да означи где су границе њене хуманитарне помоћи и колико и како може да помогне. Историја је показала да је аустријски народ увек био спреман да помогне али тренутна политика Аустрије и ЕУ по овом питању је као да отворите све прозоре и врата на кући а онда се жалите на мањак сигурности – каже он.

Његова странка поред Националног фронта има веома добре контакте са „Јединственом Русијом“, странком Владимира Путина.

– СПА види и признаје Русију као важног партнера Аустрије и ЕУ. Историја нам говори да Русија игра одлучујућу улогу када је у питању успостављање и одржавање мира у свету. Због овога руска интересна сфера мора да буде поштована и узета у обзир. Даље, Русија је за ЕУ изузетно битна када је у питању привреда и снадбевање енергетицима. Због овога би за ЕУ било веома паметно да приликом свог деловања узме у обзир руска осећања и руске интересе.

О свом пријатељству са Србима, каже:

– Србија је у својој жељи да постане чланица ЕУ већ постигла многе добре резултате и испунила доста захтева ЕУ. Због тога Србија заслужује да буде награђена и то не било када, него што пре. Наравно није све идеално, али ми „слободарци“ смо спремни да се увек нађемо на страни српског народа и да помогнемо колико год можемо. Ипак једно мора да буде јасно: Србија не сме да буде присиљавана да се одлучује између чланства у ЕУ и њеног пријатељства са Русијом.

Штрахе је чест гост председника Републике Српске Милорада Додика у Бања Луци, а у Аустрији има доста бирача и међу Србима.

– Ситуација на Балкану је изузетно компликована, а тренутни „избеглички талас“ сигурно не доприноси решавању проблема. Једна ствар је ипак јасна: Проблеми на Балкану не могу да буду решени без активног учешћа Србије. На крају крајева, Србија је највећа и најважнија држава у региону и не сме ни на један начин да буде искључена из политичког дијалога.

– Срби су се веома брзо интегрисали у наше друштво, савладали немачки језик и вредним радом себи обезбедили животну егзистенцију. Управо овакви људи су веома драгоцени и обогаћују нашу земљу. Тренутно у Аустрији живи око 300 хиљада грађана српског порекла – каже он.

 

Извор: srbijadanas.com/telegraf.rs