Прочитај ми чланак

„ШТО БИ ТУРЦИ РЕКЛИ – Ердоган у Србији дочекан као краљ“

0

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган у Србији је дочекан "као краљ", а његовом посетом је Турска допринела мирнијем окружењу на Балкану, наводи новинарка турског листа "Дејли сабах" (Даилy Сабах), која је имала прилику да прати Ердогана током овонедељних посета Украјини и Србији.

Сумирајући резултате посете Србији, у колумни под насловом „Српске овације Турској“, новинарка Хилал Каплан пише да су турског председника на аеродрому у поноћ дочекали председник Србије Александар Вучић и цео његов кабинет. 

– Што би Турци рекли, дочекан је као краљ – истиче она у тексту.

 Вучића је Каплан описала као „интересантног лидера“ који је стекао подршку већине људи у земљи.

– Док је био премијер, Вучић је у писму јавности о сребреничком масакру рекао да Србија јасно и недвосмислено осуђује тај ужасни злочин, да се гнуша оних који су у њему учествовали и да ће их привести правди – пише турска новинарка.

Наводи и да је „Вучић присуствовао комеморацији поводом 20-годишњице тог масакра и, док је покушавао да положи цвеће у меморијалном центру за сребреничке жртве, напала га је група Бошњака“.

Иако је Вучић то тада назвао организованим нападом, позвао је Србе да не показују никакву мржњу према Бошњацима поручивши да његове руке остају отворене и да ће наставити политику помирења, указује новинарка турског листа.

– Интересантно је да Вучић у време сребреничког масакра није само стајао по страни. Био је млади ултранационалистички политичар и министар информисања под бившим председником Слободаном Милошевићем – наводи Каплан, која напомиње да се Вучић 2008. придружио либералној партији тврдећи да жели да раскрсти са својом прошлошћу.

– Свестан мржње и измешаних осећања, Вучић је током састанка са Ердоганом у Новом Пазару рекао да зна да тамо неће бити дочекан као Ердоган, али је обећао да ће наставити да делује за добробит тог града и Србије – истиче се у тексту „Дејли сабаха“.

Ауторка текста напомиње да Нови Пазар има највећи проценат муслиманског становништва у Србији и да не само Срби, већ и Бошњаци желе да Ердоган развије добре односе са Србијом „јер се само кроз сарадњу са суседним земљама регион може опоравити од подела узрокованих ратом и донети благостање људима“.

– У том циљу, улога и посредовање Турске у комуникацији између Београда и Босне и Херцеговине су од велике важности – истиче Каплан.

Она наводи да је, Ердогановом посетом Србији, Турска као једна од највећих савезница Босне допринела мирнијем окружењу на Балкану.

– Руска хегемонија је веома јасна у Србији, али постоји и надметање са Немачком, док су Уједињени Арапски Емирати први међу муслиманским земљама које највише инвестирају у том региону, а иза њих следе Азербејџан и Турска – наводи се у чланку.

Како новинарка закључује, „чињеница да турска државна банка Халкбанк оперише у 35 огранака у Србији, доказ је растућег утицаја Турске у тој земљи“.