Прочитај ми чланак

Огласио се и Стејт департмент: Србија без одлагања да примени препоруке ОДИХР-а

0

Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) је у свом финалном извештају изнела јасне препоруке како треба да се решавају недостаци уочени током избора у Србији 17. децембра и настављамо да апелујемо на Србију да ради са ОЕБС-ом на имплементацији ових препорука, наводи се у писаном одговору портпарола Стејт департмента на упит Гласа Америке.

„Очекујемо од владе да тако поступи без одлагања“, истичу у Стејт департменту, преноси Глас Америке.

Мисија ОДИХР-а која је посматрала изборе у Србији објавила је у среду коначан извештај о парламентарним изборима, у којем се констатује да изборни услови нису били једнаки за све због учешћа председника у кампањи и предности владајуће странке, али да су избори технички добро спроведени. Такође, да су основне слободе у кампањи генерално поштоване, али је била обележена оштром реториком, пристрасношћу у медијима, притисцима на запослене у јавном сектору и злоупотребом јавних ресурса.

ОДИХР је дао и неколико препорука које би Србија требало да испуни у побољшању изборног процеса.

Премијерка Србије у техничком мандату Ана Брнабић, која се јавности обратила говорећи о извештају ОДИХР-а пре него што је он званично објављен, рекла је између осталог да је Србија већ исказала спремност да сарађује са ОДИХР-ом на имплементацији препорука.

„САД поздрављају обећање владе Србије да је спремна да решава питања истакнута у извештају ОДИХР-а. Ми смо спремни да наставимо да помажемо Србији у јачању демократије на путу ка њеном циљу – европским интеграцијама“, наводи се у одговору Стејт департмента.

Амерички дипломатски представници су више пута поновили да се од Србије очекује да сарађује са ОДИХР-ом у испуњавању препорука за побољшање изборног процеса.

У недавном интервју Гласу Америке, специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је да се од владе Србије очекује да препоруке ОДИХР-а испуни до наредних избора, било националних или локалних.