Прочитај ми чланак

Стефановић: У Србији нема одговорности за покушај убиства

0

Апелациони суд у Крагујевцу је усвојио жалбу окривљених, Милоша Шапоњића, Марка Живковића и Данијела Гмијовића и укинуо пресуду Вишег суда у Крушевцу од 17. септембра 2020. године, којом су они били осуђени на вишегодишње казне затвора због напада на заменика председника Странке слободе и правде, Борка Стефановића. Коментаришући ту одлуку, Стефановић је јутрос у емисији “Пробуди се” истакао да је реч о намери да се нападачи извуку и да не одговарају за, како каже, покушај убиства.

“Апелациони суд је из процедуралних разлога вратио читав процес на почетак. Суд је оборио првостепену пресуду којом су они осуђени на казне затвора од три и по до четри године због, како ми тврдимо, покушаја нашег убиства. Тужилаштво је од почетка инсистирало на томе да је реч о изазивању нереда на јавним приредбама, а ми смо тражили да се напад на нас окарактерише као покушај убиства, да се утврди ко су налогодавци и организатори тог напада на нас у Крушевцу. Тужилаштво се, наравно, оглушило на све то”, истиче Стефановић.


Према његовим речима, Апелациони суд је својом одлуком постао “део одуговлачења”, односно покушаја да се нападачи, који су блиски режиму, извуку.

“Ово је још једно ругање правди у Србији и доказ малтретирања жртава покушаја убиства. Ово је само један велики корак уназад и порука свима у Србији да ће тешко неко одговарати, уколико вам разбије главу или покуша да вас убије”, поручио је Стефановић.

Подсетимо, у септембру прошле године је Виши суд у Крушевцу донео пресуду за случај наношења тешких телесних повреда Борку Стефановић и Бобану Јовановићу и напада на полицајца Дејана Палибрка.

Милош Шапоњић је за насилничко понашање на јавном скупу, односно наношења тешких телесних повреда, осуђен на затворску казну у трајању од 4 године, као и осам месеци затвора због напада на службено лице. Њему је одређена јединствена казна у трајању од 4 године. Данијел Гмијовић и Марко Живковић су за наношење тешких телесних повреда осуђени на по 3,5 године.

Напад на Стефановића догодио се 23. новембра 2018. године испред Месне заједнице Расадник у Крушевцу, где је он учествовао на политичкој трибини Левице Србије.