Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ: Расписујемо потрагу за особом која је носила вешала на протестима

0

Полиција и надлежно тужилаштво ће расписати потрагу за особом која је на грађанско-народном протесту у суботу увече у Београду, носила вешала, саопштио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је у писаној изјави навео да није дозвољено носити вешала, и „на тако груб начин вређати слободарски осећај овог народа и подсећати га на она времена када су страдали родољуби и када су нацисти вешали људе који су се борили за слободу ове земље“.

Због великог узнемирења јавности, Министарство унутрашњих послова и надлежно тужилаштво расписаће потрагу за особом која је на јучерашњем протесту носила вешала, навео је министар.

„То није дозвољено у нашој земљи и ми морамо да покажемо да су грађани ове земље већински опредељени за слободарску идеју и да идеја вешала и вешања неистомишљеника никада неће бити идеја која побеђује у нашој земљи“, поручио је он.

Подсетио је и да полиција досад није интервенисала против „оних који су изражавали различите ставове“, али да је последњи догађај нешто што се не сме дозволити.

Један од оснивача Савеза за Србију Драган Ђилас изјавио је да је још синоћ осудио инцидент са вешалима која су се појавила на протесту у Београду, а за која, како је рекао, верује да су намерна провокација.

Министарство унутрашњих послова истовремено је позвало грађане да се јаве Полицијској управи за Град Београд уколико препознају или имају било какве информације о младићу који је на последњем протесту „Један од пет милиона“ носио импровизована вешала.

 

У саопштењу се наводи да београдска полиција у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом предузима „све мере и радње на идентификацији лица са фотографије које је јуче на јавном скупу носило вешала“.

Раније се на друштвеним мрежама појавила слика са јучерашњег протеста у Београду на којој један грађанин носи импровизовани стуб са вешалима.