Прочитај ми чланак

СТЕФАНОВИЋ: На јучерашњем протесту опозиције било око 5 хиљада грађана

0

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да је на јучерашњем протесту против насиља, „1 од 5 милиона” било око 5.000 учесника, што је, каже, реална процена Полицијске управе за Град Београд.

Организатори протести „1 од 5 милиона”, као и многе новинска агенције, међутим, тврде да је било преко 40 000 демонстраната.

Стефановић је показао слике које се, како је рекао, могу наћи и на интернету, и објаснио како је полиција дошла до те процене, наводећи да је реч о „чистој математици“.

Једна фотографија коју је показао приказује почетак скупа, односно почетак формирања колоне у Васиној улици.

– Транспарент је на почетку, када је колона кренула, а у висини КФЦ-а је последња линија иза које више нема људи према Студентском тргу. Просечна ширина улице је 20 метара, заједно са тротоарима. Слика може да се увећа и може да се изброји “тачно у главу“ колико је људи у једном реду. У просеку у једном реду има 35 људи – појаснио је Стефановић.

Показао је и другу фотографију, на којој је почетак колоне у линији зграде Народног музија, а на којој је црвеним тачкама означен број редова, којих, каже, има око 120.

– На 120 редова, просечно 35 људи – добијете цифру од 4.200 људи. Са бочним улацама, људима који се не види са стране, то је и 5.000 људи. То је максимална процена – рекао је министар.

То је реална процена и процена Полицијске управе за Град Београд, која увек даје максималну процену.

Ако су и после неки пришли колони, то није могло бити 35. 000 људи, како испада по тврдњама опозиције да их је укупно било око 40.000, рекао је.

– Дао сам процену, јер у јавности данима постоји прича да је било оволико или онолико људи. Ја вам кажем колико је реално било, а то је процена људи који се тиме баве 30 година, то им је посао, да саставе извештај, не због броја људи, већ зато што полиција све треба да обезбеди. Ово је егзактна математика, а да ли ће неко да се сложи са мном, нећу у то да улазим – рекао је Стефановић.

Додао је да је и СНС увек на исти начин, истом методологијом радила процене за своје скупове.

– Разумем организатора који жели значајним увећавањем, некад и 10 пута увећаним пројекцијама броја учесника, да покаже како је скуп направио политички ефекат – рекао је Стефановић.

Навео и да је нормално када се колоне „развуку“ да изгледају импресивно, јер је разуђеност велика.

Додао је да зна да ће и даље бити контроверзи око броја учесника, али и да полиција ради процене броја учесника на сваком јавном скупу, било да је реч о фудбалској утакмици, митингу или концерту, како би се обезбедио довољан број људи за регулацију саобраћаја, процене колике су полицијске снаге потребне ако постоји процена ризика, како би се све завршило мирно и без насиља.

– Драго ми је да је јучерашњи скуп завршен без насиља. То је увек добра порука за све – рекао је Стефановић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!