Прочитај ми чланак

СТАМАТОВИЋ: Вучић вратио после 35 година књигу, а пензије?

0

Председнички кандидат Милан Стаматовић рекао је за Н1 да пелцар из Чајетине може да пренесе на целу Србију, јер има мерљиве резултате. Каже да не критикује актуелну власт само да би критиковао, већ да има аргументе. Критикује недомаћински однос према природним ресурсима, законе, каже да треба преиспитати пут ка ЕУ...

Милан Стаматовић је на власти у Чајетини од 2001. године. Од 2004. до данас, биран је четири пута узастопно за председника те општине. Напустио је Српску народну партију пре неколико дана, а пре тога годинама био члан Демократске странке Србије. Критикује власт, критикује премијера Вучића, а најчешће се на његовим ударима налази потпредсеница Владе и министарка саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Зорана Михајловић. Данас је кандидат за председника Србије и његово име на гласачком листићу налази се поред броја 10.

Одлучио сам да се кандидујем јер сам, вршећи своју функцију и у дугогодишњем искуству дошао до сазнања да се актуелни режим односи недомаћински према природним ресурсима, а као председник једне мале општине немам прилику да о томе причам, навео је и додао да ће за то искористити простор у кампањи. Ипак, како је казао, није сигуран у простор у медијима са националном фреквенцијом.

Мислим да Србија може да се мења једино из унутрашњости, више пута је пробано да се Србија мења из Београда и видели смо како се то завршило, ја сам се одлучио за тежи пут, али дуговечан, навео је.

„Моји резултати су мерљиви, ја критикујем актуелни режим аргументима, не критикујем ради критике“, казао је.

Објаснио је и зашто је пре неколико дана напустио Српску народну партију. Оснивањем СНП одласком Војислава Коштунице из ДСС, хтели смо да направимо нешто на новим основима, али на темељним принципима ДСС, а касније је Ненад Поповић слепо вреровао да ће му Вучић дати место потпредседника Владе и да буде на челу канцеларије за сарадњу с Русијом, каже.

Ја у то нисам веровао, па нисам ушао у коалицију са СНС на локалним изборима и ја сам и Дачића и Вучића победио у Чајетини, казао је Стаматовић. Наводи да је сада напустио СНП јер Вучић није испунио своја обећања, а да је чекао баш због тога – да види да ли ће испунити. „Када та моја партија није подржала ни мене као кандидата председника…“ Наводи да се није наљутио на странку и да се одлучио за подршку грађана.

Као што је наш премијер вратио након 35 година књигу, ја питам пензионере да ли имају стрпљења да 35 година чекају да им врате пензије

Највећи сам критичар лоших законских решења, каже. „Председник и премијер су отворено кршили Устав и отворено се српском народу смејали у лице“, додаје.

Он наводи да, иако је са СНП био коалициони партнер СНС, није ћутао и говорио је гласно против лоших закона, поклањања земље и језера на Златибору и свега што не ваља.

Ако немате законе, земљу, природне ресурсе, институције, шта остаје од државе, пита Стаматовић.

На подсећање да је за Министарство инфраструктуре у једном интервјуу рекао да су најбољи настављачи идеологије Гебелса, каже: „Ако неко користи методе да све што је лоше прикаже добрим, како то да назовем … СНС је мене оптужила да сам вођа криминалног клана, без иједног доказа“.

Државне распикуће су приватизовале државу, каже Стаматовић и додаје да се због тога и кандидовао.

Грађани веома тешко живе, а оно све што смо урадили променило је Чајетину и Златибор, и тај пелцар може да се примени и на Србију, рекао је председнички кандидат и додао да је пре само 10 година то била потпуно девастирана општина. Успео сам да увећам буџет за сто пута, рекао је и питао коме је то још у Србији пошло за руком.

Оцењује да стандард грађана може да се промени након избора, али је додао:

„Ако гласају за наставак ове погубне политике… Као што је наш премијер вратио након 35 година књигу, ја питам пензионере да ли имају стрпљења да 35 година чекају да им врате пензије, и нама плате у јавном сектору“.

Каже да је његова кампања скромна и јефтина, да не плаћа минуте на телевизији, да даје само скромам изборни материјал и има понеки скромни билборд, а да му помажу комшије и пријатељи којима ће вратити новац кад од Министарства финансија добије оно што му следује као кандидату.

До сада сам дао само пар хиљада евра, проценио је.

Оцењује да није из приче оних кандидата које финансирају моћне земље, да је човек из народа што ће гласачи, како каже, и препознати.

„Политика ове Владе је таква да се људи исељавају из малих средина, а ми смо направили управо супротно“, навео је.

Преговоре о Косову вратити у УН, преиспитати пут ка ЕУ

Говорећи о свом ставу према ЕУ, каже да није против сарадње са државама Уније. Али, додаје, евроинтеграције треба да се преиспитају. Ми морамо да гледамо шта је наш интерес, да заштитимо своје ресурсе, своју производњу, од увоза, навео је.

„ЕУ пуца по свим шавовима, нисам за ЕУ али јесам за Европу, ми смо део Европе и парцијално можемо да сарађујемо с другим земљама, а имамо и пример Норвешке“, каже Стаматовић. Он наводи да Србија може да се веже за традиционалну браћу Русе, а да не треба да заобиђе ни САД.

Чвршће треба да се вежемо за тржиште Русије, нагласио је.

На констатацију да анкете показују да су грађани Србије, у већини, за ЕУ, каже: „Пустите истраживања, али мерило основно је референдум, за сва тешка и важна питања“.

Коментаришући бриселске преговоре, оцењује да су вођени на штету државе Србије. „Ми морамо да штитимо Устав и бранимо наше интересе“.

Наши ставови су да изместимо преговоре у УН, где имамо подршку својих традиционалних пријатеља, казао је и додао је да би у томе истрајао. Каже да је то питање актуелне власти и да ли власти председник и премијер имају храброст за тако нешто (да се то питање пребаци под окриље УН).

Сигурно ћу бити једно од највећих изненађења на овим изборима, мене ова наручена истраживања не интересују

„Не бих дозоволио да ми неко тражи да радим нешто на штету нашег Устава, Устав је наше Свето писмо“, додао је.

Уверен је да би му у томе (премештању преговарања о Косову у УН) помогли традиционални пријатељи Кина, Русија и други који поштују државу Србију. „Ако наставимо преговоре у Бриселу са онима који су признали Косово, шта да очекујемо“.

Стаматовић је оценио да ће сигурно бити једно од изненађења на овим изборима, баш и због кампање какву води.

На питање кога ће подржати у другом кругу, рекао је: „Можда ови остали кандидати подрже мене… Ја се не бих кандидовао да немам јасну пројекцију, мене ова наручена истраживања не интересују… Није искључено да будем у другом кругу.