Прочитај ми чланак

Стали радови: Срби ће спавати на Јарињу

0

Одборници са севера Космета одбили су вечерас предлог Министарства унутрашњих послова Срије да се грађани који протестују помере са прелаза Јариње и омогуће наставак радова у оквиру примене споразума о интегрисаном управљању прелазима, који су за њих неприхватљиви.

То је новинарима рекао председник Општине Косовска Митровица након састанка са представницима МУП-а Србије у Рашкој коме су присуствовали и начелник косовскомитровачког округа и сви председници скупштина и општина са севера покрајине.

Пантић је најавио да ће поново затражити од премијера Ивице Дачића портврду да на прелазу неће бити граница као и да дође он или неко од његових сарадника и грађанима саопшти шта је тачно договорено у Бриселу.

Након састанка у Рашкој Пантић је од доборника затражио договор на питање да ли прихватају предлог МУП-а да се удаље стотинак метара од места где се граде објекти за примену споразума о интегрисаном управаљању прелазима, како би се радови наставили, што су они једногласно одбили.

Пантић је рекао да је састанак био пријатељски и да није било притисака али да су представници Срба са севера поновили став грађана и скупштина општина да се неће померити док не добију писане гаранције које су тражили на састанку са председником Томиславом Николићем.

„Поновили смо им да су за грађане севера границе непихватљиве и да су ово границе против којих ће се грађани борити свим демократским средствима“, казао је Пантић и додао да од Владе Србије очекује разумевање и да не посеже за силом против сопственог народа.

Косметски Срби затражили су од председника и премијера Ивице Дачића да могу да користе документа Србије и таблице које издаје српски МУП, као услов да прихвате споразум о интегрисаном управљању прелазом/границом (ИБМ). Тражили су и да приход од царине не иде Приштини.

Према Пантићевим речима, представници МУП-а су им рекли да су намеравали да радове на прелазу наставе ујутро.

„Сигуран сам да ће грађани показати одговорност и према себи и према државним и националним интересима“, казао је он.

Представници четири општине на северу Космета најавили су данас на Јарињу да неће одустати од протеста у међузони на административној линији између Косова и централне Србије све док не добију гаранције да ту неће бити успостављена граница.

Више стотина Срба, предвођених локалним одборницима, јутрос је блокирало место на ком се граде објекти потребни за почетак спровођења споразума о интегрисаном управљању границама.

Командант Кфора Фолкер Халбауер изјавио је раније данас да је незадовољан због инцидената у Брђанима, у северној Косовској Митровици, као и да ће за нове тензије одговорним сматрати председнике општина без обзира на њихову националност.

Халбауер је у разговору с шиптарским градоначелником јужне Косовске Митровице Авнијем Кастратијем, поновио да Кфор нема улогу у процењивању законских или политичких аспеката активности које подразумевају изградњу и обнову на Космету, али је итакао да тим активностима треба управљати у духу помирења и дијалога.

 

(Бета)