Прочитај ми чланак

Шта све показује снимак кафанског дружења Вучића, Милатовића и Ковачевског?

0

Председник Србије Александар Вучић поново је објавио видео из провода – овога пута уз песму Хариса Џиновића, најпригоднију за опуштање након отварања сајма вина „Винска визија Отворени Балкан“.

Раније је у кафани Вучић певао „Тамо далеко“,  а сада је на репертоар дошао и Харис Џиновић, један од омиљених председникових певача.

“Дајте вина, хоћу лом, дајте Цигане за сто” запевали су председници Србије и Црне Горе, Александар Вучић и Јаков Милатовић, и премијер Северне Македоније Дмитар Ковачевски.

Најразигранији био је Милатовић, док је Вучић, а то примећују наши саговорници, изгледао индиспонирано. Они примећују и друге потенцијалне поруке које овај кафански видео може да шаље.

Стеван Влајић, политиколог, сматра да је сигурно то да Вучић или његов ПР тим покушавају да последњих месеци омекшају перцепцију њега као крутог, одговорног и помало досадног државника.

“Перцепцију коју, разуме се, имају само његови бирачи, а не они који су свесни да је политичка сценографија председника Републике хронични имагинаријум. Ипак, нико у његовој ближој околини му не суфлира да и даље делује усиљено, неприродно и непријатно – за њега самог, а пре свега за оне који га посматрају”, каже Влајић.

Он додаје да сваки покушај да се Вучић стави у контекст “топле људске приче” је био неуспешан, “све од антологијског учешћа у “Плесу до звезда”, жирија у “Звездама гранда” до поделе ћевапа, прављења сендвича, палачинки и другим подухватима резервисаним за обичне људе”.

“Једноставно, у питању је човек који нема духа, али је изузетно вредан у својим манипулативним подухватима и иза себе има уиграну пропагандну машинерију”, закључује Влајић.

Председник Грађанског демократског форума Зоран Вулетић каже да се видело да то није природан амбијент за председника Вучића, са другоразредним смислом за хумор се не може у кафану.

Председник Народног слободарског покрета, Мирослав Паровић, сматра да је овај видео пре свега порука премијеру Црне Горе Милојку Спајићу, председнику Покрета Европа сад! из ког Милатовић долази, и актуелном председнику Скупштине ЦГ Андрији Мандићу из “За будућност Црне Горе”.

“Морам рећи да је на том снимку Вучић изгледао као кувана нога, али његов кључни циљ је био да свима покаже да је Милатовић његов нови адут у Црној Гори. Пре свега је то порука Спајићу и Андрији Мандићу, што је гледано из српског интереса велики проблем јер Београд наставља да буде „тамни вилајет“ уместо да поново буде Пијемонт”, каже Паровић.

Игор Бракус, радијски водитељ и од скоро члан Зелено-левог фронта, у свом хумористичком стилу препричава оно што се на снимку десило.

“Сјајан наступ популарног трија ВМК у једном престижном београдском ресторану. Изузетне вокалне способности необично релаксираних Милатовића и Ковачевског су дошле до пуног изражаја, док је благо индиспонирани и максимално припити Вучић, уз приметан страх од резултата надолазећих избора, још једном доказао да његове гласне жице не подносе алкохол баш најбоље па се , иначе врло препознатљив вокал српског председника, чуо крајње слабашно и метиљаво. Све у свему сигуран сам да Харис Џиновић није био разочаран овим наступом, па зашто бих онда био ја…”, наводи Бракус.