Прочитај ми чланак

Шта српска опозиција може да научи од избора у Истанбулу?

0

Опозиција у Србији од турске опозиције и њене победе на поновљеним локалним изборима у Истанбулу може да научи да су уједињење око заједничког циља и позитивна кампања пут којим треба ићи.

То су припадници опозиционих станака рекли за Данас коментаришући победу опозиционог кандидата Екрема Имамоглуа из Републиканске народне странке (ЦХП) над Бинали Јилдиримом из владајуће Странке права и развоја (АКП) у трци за градоначелника Истанбула.

После наводних неправилности на које је указала владајућа странка Реџепа Тајипа Ердогана, избори у Истанбулу одржани 31. марта су поништени иако је на њима победио опозициони кандидат са 13.000 гласова разлике. Имамоглуова кампања је после тога између осталог била и „радикална љубав“ и у њој се није одговарало на нападе власти.

Председник Странке слободе и правде Драган Ђилас одговарајући на питање о поукама из Турске за наш лист понавља своје речи које је у понедељак изговорио у Шапцу након што су он и његове колеге извређали симпатизери СНС.

– Треба да разговарамо с људима. На мржњу да не одговарамо мржњом, да не делимо људе на патриоте и непатриоте. Сви живе у овој земљи и воле ову земљу. И они који гласају за СНС, 90 одсто су они који заиста верују, 10 одсто из користи. Са њима треба разговарати, они нису непријатељи. И у Истанбулу је победио онај човек па су их поништили, па је опет победио. Кад се изборимо за минимум слободе медија, избора, и ми ћемо победити – каже Ђилас.

Зоран Лутовац, председник ДС, каже да је то што покушава да уради ДС и Савез за Србију урадила успешно турска опозиција.

– Окупила се око заједничке платформе, око оног што је заједнички интерес свих, а то је свргавање аутократе и постављање темеља за нормално друштво и уређену политичку заједницу. То што је турска опозиција успела управо таквим приступом да победи аутократу Ердогана показује да смо на добром путу и да је важно да истрајемо и мобилишемо незадовољне који су данас већина у Србији – навео је Лутовац за Данас.

И потпредседник Двери Југослав Кипријановић сматра да су шира слика и заједнички циљ увек бољи од партикуларних циљева сваке странке или покрета понаособ.

– Било би велико оздрављење за дубоко оболело друштво у целини када би око питања слободе и уређења медија и изборних услова био постигнут национални консензус опозиције и народа – наводи Кипријановић.

Осим окупљање опозиције без обзира на идеолошке разлике и прављења јединственог опозиционог фронта као пута којим треба ићи, Борко Стефановић, заменик председника ССП, сматра да се од турске опозиције може научити и вођење позитивне кампање.

– Водили су позитивну кампању и нису се превише обазирали на предлоге који би водили расипању опозиционих гласова и политичком авантуризму и аматеризму који иде наруку АКП и Ердогану. Били су јединствени и стрпљиви, позивали на крај подела у друштву – каже Стефановић.

Зоран Живковић, лидер Нове странке, сматра да методологију освајања власти најпре на локалу а после на вишим нивоима опозиција не мора да учи од Турака, јер Србија има такво искуство из 1996.

– У том смислу треба слушати и нас старије политичаре јер имамо искуства и учествовали смо у стварању добрих модела. А први корак је борба за изборне услове и паралелно с тим спремање за изборе као да се на њих излази, односно радити на кадровима, контроли и кампањи. Одлуку о изласку или неизласку треба донети када избори буду расписани и у односу на тадашње околности – каже Живковић.

Политички консултант Ђорђе Беламарић за Данас каже да је после поништавања избора у Истанбулу, победа опозиционог кандидата Екрема Имамоглуа зависила искључиво од дисциплине.

– Изборни услови и медијске слободе у Турској су горе него у Србији. Међутим, Екрем Имамоглу и његова кампања су остали дисциплиновани и наставили да таргетирају теме битне за бираче и да нуде озбиљна политичка решења (запошљавање, борба против корупције, бољи стандард…), уместо да су нападали режимског кандидата и Ердогана. Дефинисали су комуникациону стратегију која је нудила одговор на питање бирача: „Зашто да гласам за опозицију“ уместо да нападају режим и да говоре о непоштеним изборним условима и поништавању избора. Бирачи увек бирају између две могућности, да ли сам спремам да ризикујем стабилност и извесност у којој живим (плату од 300 евра месечно) или да гласам за оног ко напада власт? Победа над „плишаним“ диктаторима заснована је на озбиљној политици која буди наду. Та нада мора да има већу вредност од стабилности коју бирач има. И да не заборавимо на чланство, активисте и волонтере који су спремни да се жртвују за остварење наде, да раде током кампање и да контролишу изборе – каже Беламарић.

Овонедељни поновљени избори у Истанбулу, после губитка Анкаре и Измира и већих градова у којима је око 65 одсто бирача, за Ердогана су били врло важни с обзиром да је Истанбул његов родни град у којем је започео своју политичку каријеру. Једном је рекао да ко год изгуби Истанбул – губи Турску. Аналитичари су за ово гласање говорили да се на њиме бира будући смер земље.

                     ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!