Прочитај ми чланак

Шта се дешавало у штабу СПН у недељу увече и зашто су се обратили тек у 23 сата

0

Шта се дешавало с представницима листе “Србија против насиља” у изборној ноћи, па су се у вези резултата избора огласили тек после 23 сата, било је главно питање у недељу увече. Друго питање је зашто је позив на протест због очигледне изборе крађе уследио тек накнадно и то за понедељак поподне. Дан касније објашњавају зашто су се одлучили за овакав постизборни наступ.

С обзиром на очигледну изборну крађу, довожење бирача из Републике Српске и нескривено плаћање гласова испред бирачких места, гласачи опозиције, а посебно листе “Србија против насиља” очекивали су раније обраћање лидера.

У штабу “Србија против насиља” носиоци листе за републичке изборе Мариника Тепић и Мирослав Алексић обратили су се бирачима тек после 23 сата.

Тада су рекли да су избори покрадени, да је издато најмање 40.000 лажних личних карата и да не признају резултате избора. Неколико сати касније стигло је саопштење у којем се грађани обавештавају да ће данас у 18 сати бити организован протест испред Скупштине града Београда, да би се затим ишло до Републичке изборне комисије.

Судећи према реакцијама, макар оним на друштвеним мрежама, мишљење њихових бирача је да овај позив стиже прекасно.

Бивши посланик Демократске странке Срђан Миливојевић говори о томе шта се десило у недељу увече у штабу “Србија против насиља”.

Чекали смо прве записнике

“Ми разумемо очекивања грађана и бирача, али ми смо ипак веома озбиљна скупина људи, нисмо шарлатани и не смемо себи да дозволимо луксуз да одмањујемо грађане, да нешто тврдимо, а да немамо доказе за то. Дакле, биралишта у Београду су негде затворена тек после 21 сат. На тим биралиштима, прво су бројани резултати парламентарних избора, па кад се они изброје негде тек око 22.15 приступило се бројању гласова за београдске изборе. И тек након тога први записници у електронском облику, фотографисани, почели су да пристижу у изборне штабове. И код нас и у СНС и у остале политичке групације”, каже Миливојевић и додаје:

“У тим записницима биле су унете тачне примедбе на резултате, као и примедбе које се тичу великог броја неправилности које су уочене. Дакле, ми смо прве, опипљиве и озбиљне резултате с којим смо могли да изађемо у јавност и прве доказе у писаном облику, с којима смо могли да изађемо пред новинаре, имали тек тада. СНС је свој резултат базирао на основу узока, ми нисмо хтели тако да изађемо и да нас неко на конференцији упита да покажемо макар један записник, а да га ми немамо”.

На питање зашто се тада нису позвали грађани испред Скупштине и РИК, већ тек сутрадан, Миливојевић каже:

“Поновићу, онда бисмо пред те људе морали да изађемо са записницима као што смо изашли 1996. године и покажемо ево ту је покрадено, ту је урађено то… Онда би људи питали где су ти записници, а ми бисмо морали да кажемо да немамо и да ће доћи после 23 сата”, наводи Миливојевић.

Потпуни слом државе

Нешто слично рекао је и један од носилаца листе “Србија против насиља” на републичким изборима Мирослав Алексић.

“Ми смо јуче сведочили бруталном насиљу током дана, насиљу и крађи. Није срамота изгубити, али је срамота красти. Овде је брутално покрадена изборна воља“, нагласио је Алексић за Н1.

Осврнуо се и на гласаче који су долазили у Београд на гласање.

Истакао је да је разлог због којег су се синоћ касно огласили на конференцији за новинаре, то што су у Београду већа бирачка места, самим тим гласање је трајало дуже па су, како каже, хтели да буду сигурни у процене резултата.

“Неправилности су публиковане током дана. Ми смо Арену као такву открили, после тога су они њу испразнили. Проблем је што Арена није једина, Арена је била врх леденог брега. (…) То је доказ потпуног слома државе и не можемо ћутати на то“, истакао је Алексић и позвао грађане на протест испред Скупштине у 18 сати, одакле ће се затим кренути ка згради РИК.